Istoria transporturilor pe calea ferată îşi are începuturile în urmă cu mai bine de 500 de ani, când în Europa s-au construit primele funiculare pentru transportul cărbunelui, însă un adevăratul „vârf” avea să se consemneze în secolul al XIX-lea, când au demarat primele transporturi pentru pasageri. Astăzi, multe dintre rute au devenit atracţii turistice fascinante.

 

1. Calea Ferată Konkan, India

 

Pleacă de la Thokur, localitate situată lângă oraşul Mangalore, şi străbate coasta de vest a Indiei, prin Munţii Gaţii de Vest. Călătorii au parte de privelişti impresionante, până la Mumbay perindându-li-se prin faţa ochilor plajele Marii Arabiei, crestele munţilor sau cascade uimitoare. Peisajul este cu precădere spectaculos de la Goa la Mumbay.

 

2. Rocky Mountaineer, Canada

 

 

Rocky Mountaineer oferă peste 45 de pachete turistice prin Canada şi patru rute de transport, de trei zile, prin provinciile Columbia Britanică şi Alberta, la Banff, Lake Louis, Jasper şi Calgary, dar şi o excursie de la Vancouver la Whistler. Anul acesta a fost dată în folosinţă o rută care leagă Munţii Stâncoşi Canadieni de oraşul american Seattle. Societatea Internaţională a Călătorilor a inclus Rocky Mountaineer în Top 25 al celor mai faimoase trenuri din lume, World Travel Awards i-a acordat trei distincţii iar revista National Geographic a recunoscut traseele ca fiind printre cele mai frumoase din lume.

3. Argo Gede, Indonezia

 

Traseul acestei rute leagă capitala Jakarta de Bandung, al treilea oraş al ţării. Distanţa este de 140 km, iar călătoria durează trei ore, însă peisajele sunt uimitoare.

 

 

4. Jungfrau, Elveţia

 

Linia străbate trecătoarea Kleinen Scheidegg, şi munţii Eiger şi Mönch. Este amplastă la altitudinea cea mai înaltă din Europa (2.061 m) şi urcă pe traseul ei o diferenţă de nivel de 1.400 m.

 

 

5. Rovos, Africa de Sud

Rovos Rail este o companie de cale ferată privată care operează din capitala Africii de Sud, Pretoria. Trenurile sale de află în Top 25 în lume, ca urmare a excelentelor facilităţi oferite călătorilor. Societatea Internaţională a Călătorilor le numeşte Mândria Africii, cu aceste trenuri-hotel putându-se parcurge trasee din Africa de Sud către Namibia sau Tanzania.

 

 

 

6. Kuranda Scenic Railway, Australia

 

Traseul pleacă din oraşul Cairne, din statul Queensland, iar punctul terminus este în apropiere de oraşul Kuranda. Lungimea sa este de 37 km, iar timpul de parcurgere este de aproximativ 45 de minute. La doar câţiva metri de linia ferată se află cascade spectaculoase, parte a Parcului Naţional Cheile Barron.

 

 

7. Outeniqua Choo Tjoe, Africa de Sud

 

A fost ultimul tren de călători cu aburi din Africa, ultima sa cursă fiind efectuată în iunie 2009. Calea ferată a fost construită în 1928 şi leagă oraşele George şi Knysna, din Capul de Vest. În 1992 a fost declarată cale ferată protejată, iar în 2012 s-a consemnat un flux total de pasageri de 115.000, 70% dintre ei fiind turişti străini.

 

 

8. Albula-Bernina, Elveţia

 

Această rută este operată de compania elveţiană Rhaetian Railway, iar cele mai cunoscute trenuri sunt Glacier Express şi Bernina Express. Bernina Express leagă oraşele Cuira (sau Davos), din Elveţia, cu Poschiavo şi Tirano, din Italia, străbătând Alpii Elveţieni. Cu Glacier Express se poate călători de la Zermatt la Davos sau St. Morritz, în aproximativ şapte ore. A fost dat în folosinţă în anul 1930 şi este considerat a fi "trenul expres cel mai lenti din lume", cu o viteză medie de 36 km/oră. Străbate 291 de poduri şi 91 de tuneluri, iar cel mai înalt punct al său se află la 2.033 m, Pasul Oberalp.

 

9. Drumul de Fier La Mure, Franţa

 

Se află în departamentul Isère, în apropiere de oraşul Grenoble. Pe 26 octombrie 2010 o alunecare de teren a distrus Viaductul Clapisse şi o parte din intrarea într-un tunel, astfel că s-a întrerupt circulaţia pentru întreg anul 2011, dar şi în 2012. Ruta are o lungime de 30 km.

 

10. Conway Scenic, SUA

 

Este este o cale ferată de patrimoniu din North Conway (statul New Hampshire). Opereaza pe două rute feroviare istorice: o linie de la North Conway la Conway şi alta de la North Conway, prin Crawford Notch, la Fabyan.