Războiul dintre Rusia şi Ucraina duce preţurile la combustibili la cote record. În cinci zile, în Germania, preţul benzinei a crescut cu aproape 14 cenţi pe litru, iar motorina chiar cu aproape 23 de cenţi. În unele staţii, preţurile au sărit de 2 euro/litru şi nu există semne de relaxare.

 

Şoferii din Germania au trebuit să plătească în medie 1,965 de euro pentru un litru de Super E10 duminică, 6 martie, adică cu 13,8 cenţi mai mult decât în ​​evaluarea obişnuită de marţea trecută, 1 martie.

 

Creşterea motorinei este şi mai dramatică. Un litru a costat în medie 1,984 de euro, ceea ce înseamnă o creştere a preţului de 22,8 cenţi în cinci zile. Pentru prima dată, motorina este mai scumpă decât benzina Super E10.

 

Ambele tipuri de combustibil ating astfel noi maxime istorice. Creşterea peste medie a preţurilor la motorină poate fi explicată prin cererea crescută. Mulţi utilizatori se tem de blocaje în aprovizionare din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina şi acum îşi umplu rezervoarele.

 

În România, preţurile variază de la 7,2 lei/litru la benzina standard, la peste 8,2 lei la motorina superioară.

 

Creşteri şi la gaze şi energie electrică

 

Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţă un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime.

 

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră.

 

Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice.

 

Preţul nichelului a depăşit pentru prima dată 100 de mii de dolari pe tonă.

 

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro