O cafenea literar-artistică botezată cu numele poetului Adrian Păunescu a fost inaugurată la Chişinău, cu prilejul Congresului mondial al eminescologilor organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, transmite Moldpres.
Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, iniţiativa îi aparţine şi a fost susţinută de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca. "Cafeneaua va activa în cadrul Academiei de Ştiinţe. Şedinţele Cenaclului vor avea loc la parterul Hotelului Bella Dona, unde marele poet roman a fost cazat în ultima sa vizită la Chişinău, în august 2010, atunci când i s-a conferit titlul de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei", a declarat Mihai Cimpoi.
Cafeneaua "Galbena gutuie - Adrian Păunescu" va găzdui manifestări literare legate de numele poetului, aniversări ale prietenilor săi, lansări de carte, recitaluri literar-muzicale. "Sedintele vor avea loc o dată - de două ori pe lună, în funcţie de evenimente", a mai spus fondatorul cafenelei literar-artistice.
Adrian Păunescu a devenit extrem de popular în anii 70 ai secolului trecut prin înfiinţarea Cenaclului Flacără, care a fost interzis de autorităţile comuniste româneşti la 16 iunie 1985.Poetul s-a stins din viaţa pe 5 noiembrie 2010.