Nepoata unui şofer de taxi, fostă jurnalistă de televiziune, noua regină a Spaniei, Letizia, nu are origini nobile, dar şi-a impus stilul modern şi a adus o notă de strălucire familiei regale spaniole, după căsătoria, în 2004, cu prinţul Felipe, relatează AFP.

Caracterizată drept o persoană drăguţă, activă, spontană, Letizia Ortiz Rocasolano, născută la 15 septembrie 1972 la Oviedo, a împrospătat imaginea familiei regale spaniole. "Doña Letizia i-a deschis mintea lui Don Felipe", îi spunea un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.

Născută într-o familiei obişnuită - mama este infirmieră, iar tatăl său este jurnalist, tânăra era deja divorţată când l-a cunoscut pe Felipe, moştenitorul coroanei Spaniei şi prinţ de Asturia, în 2002.

Relaţia lor a început în primăvara lui 2003, însă a fost ţinută secret până la anunţul oficial al logodnei, câteva luni mai târziu, în noiembrie.

"Dă-mi voie să termin!", îi spunea Letizia lui Felipe, după anunţul logodnei, când prinţul încerca să o oprească să răspundă la întrebările jurnaliştilor referitoare la cererea în căsătorie. Tonul sincer a provocat atunci uimire în Spania.

"Inteligentă, cultivată, ambiţioasă, politicoasă, o femeie cu nervi de oţel", sunt termenii în care este descrisă de foştii colegi.

Cu toate acestea, Letizia a fost nevoită să-şi controleze reacţiile, cel puţin în public, pentru a se adapta rolului care i-a fost atribuit, acela de soţie discretă şi atentă a moştenitorului tronului spaniol.

Aflată în atenţia presei de scandal, are grijă să-şi apere imaginea până la cel mai mic detaliu. În 2008, a suferit o intervenţie chirurgicală la nas, pentru a rezolva o problemă de respiraţie, potrivit casei regale.

Cu părul blond, zâmbitoare, impecabilă pe tocuri, viitoarea regină este tot timpul în pas cu moda, iar în acest sens este pe deplin ataşată de creatorii spanioli, alternând costumele elegante şi rochiile de seară, feminine şi sofisticate.

În primii ani după ce a intrat în rândul familiei regale, Letizia s-a străduit să câştige simpatia spaniolilor, care i-au reproşat că este prea distantă şi prea rece. Unii au acceptat cu greu că o "femeie fără origini nobile" i-a câştigat inima prinţului Felipe.

O schimbare radicală s-a produs după ce sora sa, Erika, s-a sinucis în februarie 2007, la vârsta de 31 de ani.

După ceremonia de înmormântare, Letizia, care era în acel moment însărcinată, a declarat în faţa presei, cu vocea tremurândă: "Mulţumesc tuturor persoanelor care au fost întristate de moartea surorii mele". Spaniolii au fost emoţionaţi, iar prinţesa a început să fie acceptată.

De-a lungul anilor, ea a fost din ce în ce mai prezentă la ceremoniile oficiale, însă în continuare discretă, alături de soţul său, al cărui rol a crescut de la o zi la alta.

Letizia şi Felipe sunt părinţii a două fetiţe, Leonor, născută în 2005, şi Sofia, născută în aprilie 2007. Familia trăieşte discret într-o casă situată în parcul palatului de la Zarzuela.

Înainte de logodna cu Felipe, Letizia era deja foarte cunoscută spaniolilor, ţinând cont de faptul că prezenta din septembrie 2003 programul de ştiri al postului public de televiziune, TVE.

Licenţiată în Ştiinţele informării la Universitatea Complutense din Madrid, Letizia a fost prezentatoare şi reporter pentru postul de televiziune CNN+, iar din 2000 s-a alăturat postului TVE, după ce şi-a început cariera în presa scrisă.

Ea a fost căsătorită timp de un an, din 1999 până în 2000, cu Alfonso Guerrero, unul dintre profesorii săi de la facultate, cu care avea o relaţie de aproape zece ani. Căsătoria civilă nu a reprezentat un obstacol pentru căsătoria cu prinţul Felipe.

Letizia are o soră mai mică, Telma.