Un val înalt de 19 metri a fost înregistrat în Atlanticul de Nord, un nou record pentru un val oceanic, a anunţat marţi Organizaţia meteorologică mondială (OMM), scrie marţi AFP. Observaţia a fost realizată de o geamandură automată la 4 februarie 2013 în Oceanul Atlantic, între Islanda şi Regatul Unit al Marii Britanii, a precizat OMM într-un comunicat publicat la Geneva.

Precedentul record, de 18,27 de metri, data din 8 decembrie 2007, stabilit tot într-o zonă din Atlanticul de Nord. ''Este pentru prima dată în istorie când este măsurată o înălţime de 19 metri a unui val de 19 metri, acest record este remarcabil'', potrivit subsecretarului general al OMM Zhang Wnjian. Acest lucru arată modul în care observaţiile şi previziunile meteorologice şi oceanice contribuie la asigurarea securităţii industriei maritime, precum şi a echipajelor şi pasagerilor pe marile rute maritime, a mai indicat acesta conform comunicatului, conform Agerpres.

Valurile cele mai mari survin cel mai frecvent în Atlanticul de Nord. Circulaţia vânturilor şi presiunea atmosferică din Atlanticul de Nord iarna favorizează formarea furtunilor violente extratropicale, iar zona cea mai propice pentru formarea valurilor record se întinde din zona Grand Banks, platourile submarine situate în largul Terra Nova, pe coasta de vest a Marii Britanii, trecând pe la sud de Islanda, a indicat OMM, care foloseşte o vastă reţea de observare pe mapamond graţie geamandurilor plutitoare şi a celor ancorate.