Ţesăturile tradiţionale de perete specifice României şi Republicii Moldova au fost introduse pe Lista Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii.

Anunţul a fost făcut în cadrul comitetului integuvernamental specializat al UNESCO, care se desfăşoară în capitala Etiopiei.

În mod tradiţional, ţesăturile acestea sunt folosite pentru a decora pereţii interiori ai caselor, pentru diferite obiceiuri la ceremoniile funerare, la expoziţii de profil sau ca parte a zestrei miresei.

În unele zone, tehnicile folosite la războaiele de ţesut au suferit anumite modificări, meşteşugarii lucrând în prezent şi de acasă. Expresie a creativităţii, identităţii şi instrument al coeziunii sociale, meşteşugul este transmis din generaţie în generaţie în interiorul familiilor, prin intermediul centrelor de meşteşuguri sau cu ajutorul şcolilor de profil.

Lista Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii cuprinde peste 366 de obiceiuri din întreaga lume.

„Sunt bucuros să aflu că ieri seară, chiar de Ziua Naţională, la propunerea României şi Republicii Moldova, tradiţia românească a ţesutului covoarelor (scoarţelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii.

A fost astfel recunoscută valoarea culturală universală a covorului popular românesc”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis prin intermediul paginii sale de Facebook.