Apreciată pentru gustul şi aroma sa, lămâia poate fi folosită cu succes în ceaiuri, salate, prăjituri, sucuri sau sosuri. Iată, însă, că lămâile pot avea multe alte întrebuinţări, care le fac să devină un ajutor nepreţuit în orice locuinţă.

1.    Curăţă unghiile: proprietăţile sale acide o fac să fie foarte eficientă atunci când vine vorba de petele galbene de pe unghii, ce provin de la tutun şi cafea. Frecaţi unghia cu sucul unei lămâi proaspăt stoarse, iar pata va dispărea. Puteţi utiliza chiar coaja fructului ca un burete abraziv.

2.    Ameliorează şi chiar vindecă acneea: poate nu ştiaţi asta, dar lămâia este folosită în tratamentul coşurilor. Udaţi un prosop sau o discretă demachianta în suc neîndulcit de lămâie şi ştergeţi uşor pielea.  În cazul în care aveţi tenul foarte sensibil sau suferiţi de alergii, consultaţi şi medicul înainte de a aplica această metodă.

3.    Curăţă instrumentele muzicale: lămâia curata foarte bine instrumentele cu coarde, în special chitările. Nu o folosiţi dacă instrumentul e confecţionat din lemn de arţar.

4.    Tratează durerile de gât: tăiaţi o lămâie, stoarceţi sucul şi răzuiţi coajă. Amestecaţi coaja cu zeama şi puţină miere, încălziţi lichidul şi beţi cât încă e călduţ. Bineînţeles, puteţi opta şi pentru un ceai cu lămâie.

5.    Păstrează prospeţimea mâncărurilor: lămâia poate acţiona ca un conservant, ţinând la o parte bacteriile, chiar şi pe cele din carne. Aciditatea lămâii este o armă eficientă împotriva bacteriilor.

6.    Are proprietăţile unui săpun antibacterial: dacă vreţi să faceţi săpun în casă, vă recomandăm să adăugaţi şi lămâie în compoziţie. Săpunul va fi mult mai eficient şi va curăţa mai bine mâinile de microbi.

7.    Este un insecticid natural : lămâia conţine un ingredient care nu e tolerat de insecte. Aşa că, dacă sunteţi într-o excursie cu cortul şi vreţi să scăpaţi de ţânţari şi de acarieni, fierbeţi zeamă de lămâie şi puneţi-o într-un vas în interiorul cortului.

8.    Îndepărtează petele: puteţi elimina petele persistente, care vă dau bătăi de cap, punând puţină lămâie în apă în care spălaţi rufele. Lămâia este eficientă în cazul petelor de ceai, sânge, suc de roşii sau cafea. Poate fi utilizată şi atunci când vreţi să curăţaţi obiecte din lemn sau plastic.

9.    Redă strălucirea obiectelor din metal : sucul de lămâie poate fi utilizat atunci când vreţi să lustruiţi obiecte de metal sau porţelan. Amestecaţi zeama cu puţin săpun şi veţi vedea că efectul îl întrece chiar şi pe cel al produselor chimice, cumpărate din magazine.

10.    Îmbunătăţeşte metabolismul : beţi limonada zilnic dacă doriţi ca organismul să îşi desfăşoare procesele de digestie într-un ritm sănătos. Conţinutul acid al băuturii stimulează metabolismul şi acţionează împreună cu sucul gastric pentru arderea rapidă a particulelor de mâncare.

11.    Are efect de deodorant: pentru cazurile de urgenţă – şi doar pe termen scurt – lămâia poate acţiona împotriva mirosurilor neplăcute şi a transpiraţiei. Aplicaţi zeamă de lămâie la subraţ, dar nu vă bazaţi pe efectul acesteia decât pentru câteva ore.

12.    Poate fi folosită în aromoterapie: cercetătorii spun ca aroma de lămâie este relaxanta şi poate îmbunătăţi starea de spirit.

13.    Dezinfectează ustensilele de bucătărie şi porţelanul: extractul de lămâie este un bun dezinfectant, eliminând murdăria şi microbii. Folosiţi alături de săpun sau detergent de vase pentru efecte optime.

14.    Poate fi folosită ca element decorativ pentru masă: câteva lămâi aşezate pe un vas de sticlă, în mijlocul mesei, pot lăsa impresia de prospeţime şi pot înveseli atmosfera.