Cea de-a treia ediţie a turneului naţional 'Duelul viorilor', având ca protagonişti doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri), împreună cu pianistul Horia Mihail, va avea loc între 23 septembrie şi 4 octombrie în opt oraşe din România.
Organizat de Radio România Cultural şi Accendo şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, turneul va include oraşele Braşov—Sala Patria (23 septembrie), Târgu Mureş—Palatul Culturii (24 septembrie), Turda—Teatrul Municipal (25 septembrie), Craiova—Sala Filarmonicii (27 septembrie), Piteşti—Casa de Cultură (28 septembrie), Iaşi—Opera Naţională Română (30 septembrie), Bacău—Ateneu (1 octombrie) şi Bucureşti—Sala Radio (4 octombrie).
Biletele se pot achiziţiona de la sălile în care se vor desfăşura recitalurile, iar în Bucureşti şi prin www.bilete.ro. Informaţii suplimentare, pe www.duelulviorilor.ro.
Toate concertele încep la ora 19,00, cu excepţia celui de la Braşov, care va începe la 20,30.
"Iniţial, în mintea mea, 'Duelul viorilor' a fost o joacă. Dar după o a doua ediţie în care aceiaşi eroi s-au lăsat atraşi în aventura unui turneu dens şi obositor de-a lungul şi de-a latul ţării, făcând săli de peste 1.000 de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Iată că o a treia ediţie în toamna anului 2013 va avea loc în aceeaşi distribuţie, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs şi care, din fericire, au fost depăşite", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului, Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef al postului Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Repertoriul ales va fi, susţine Oltea Şerban Pârâu, unul dens, atractiv, spectaculos şi dificil, incluzând piese de: Piotr Ilici Ceaikovski, Pablo de Sarasate, Saint-Saens, Grigoraş Dinicu, Nicolo Paganini, Manuel de Falla, Richard Wagner, Henry Wieniawski, Charles de Beriot şi Christian Sinding.
Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională, i-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea "Dublul concert" de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său.
Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat "Transilvan"—Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român: Premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini"—Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler"—Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional "Zino Francescatti"—Aix-en Provence (Franţa).
Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2.000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social precum "Pianul călător", "Flautul de aur", "Vioara lui George Enescu la sate" şi, bineînţeles, "Duelul viorilor".
Vioara Stradivarius 'Pachoud' este construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw—Amsterdam.
Vioara Guarneri del Gesu 'Catedrala', datată 1731, este un instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional 'George Enescu', în patrimoniul căruia se află
"Duelul viorilor" a ajuns la cea de-a treia ediţie
22 septembrie 2013
(164 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Rusia. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin recunoaşte că Moscova nu şi-a atins încă obiectivele militare în Ucraina şi nu exclude folosirea armelor nucleare: ”Dacă este o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci există o posibilitate”.
(23 martie 2022)
213 vizualizări
Orchestra ucraineană a libertăţii, prezentă la cel mai mare festival de muzică clasică din lume
(27 aprilie 2022)
23 vizualizări
Kiev. Prim-miniştrii din Polonia, Cehia şi Slovacia merg astăzi în capitala asediată a Ucrainei, într-o misiune de solidaritate a Uniunii Europene pentru libertatea şi independenţa ţării.
(15 martie 2022)
43 vizualizări
O nuvelă scrisă în copilărie de regina Victoria va fi publicată în Marea Britanie
(15 aprilie 2015)
78 vizualizări
Trupa Scorpions revine în decembrie la Bucureşti
(1 octombrie 2013)
79 vizualizări
O trupă legendară confirmă concertul de la Bucureşti
(22 februarie 2015)
99 vizualizări
Preşedintele Comitetului Nobel pentru Pace a fost destituit
(4 martie 2015)
117 vizualizări
Bikerii olandezi au plecat la război... în Irak
(19 octombrie 2014 - Alex POLICALĂ)
61 vizualizări
S-a culcat din greşeală cu cavalerul de onoare, în noaptea nunţii
(1 octombrie 2017)
335 vizualizări
Ricky Martin şi soţul lui aşteaptă al patrulea copil
(1 octombrie 2019)
93 vizualizări
Metode ingenioase pentru spart lemnele
(5 septembrie 2014)
242 vizualizări
Din nou! Austria, în lockdown până în 8 februarie
(17 ianuarie 2021)
60 vizualizări
Cel mai cunoscut site pentru aventuri extraconjugale a fost spart de hackeri
(23 august 2015)
172 vizualizări
George Michael s-a internat la dezintoxicare din cauza consumului de marijuana
(16 iunie 2015)
276 vizualizări
Ruşii au furat un camion cu ajutoare din România pentru ucraineni. Şoferul a scăpat cu viaţă pentru că era român
(9 mai 2022)
34 vizualizări
Irina Shayk şi Cristiano Ronaldo, pe coperta revistei Vogue.Portughezul a pozat gol FOTO
(21 mai 2014)
365 vizualizări
Sistemele energetice din Ucraina şi din Republica Moldova au fost conectate cu cele din statele UE, pentru a fi protejate în cazul eventualelor întreruperi din cauza războiului.
(17 martie 2022)
23 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Catedrala Sfântul Ioan- un simbol al Ploieştiului
Publicat la data de 7 ianuarie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de Bobotează, ziua în care se deschid cerurile
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul
Publicat la data de 7 ianuarie 2025
-
Tradiţii de Bobotează: Fetele îşi visează ursitul, bărbaţii se întrec pentru a scoate crucea din apă
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Tradiţii de Bobotează
Publicat la data de 5 ianuarie 2025
-
Ce este agheasma, apa sfinţită pe care o primesc credincioşii la Bobotează
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Azi este Ajunul Bobotezei
Publicat la data de 5 ianuarie 2025
-
Crăciunul pe rit vechi, tradiţii şi obiceiuri. De ce Naşterea Domnului este sărbătorită în două luni diferite
Publicat la data de 8 ianuarie 2025
-
Revelionul pe stil vechi. Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou pe stil vechi
Publicat la data de 13 ianuarie 2025
-
2025 vine cu surprize la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 14 ianuarie 2025