Noul film al regizorului Corneliu Porumboiu, "La Gomera/ The Whistlers", a fost inclus de prestigioasa publicaţie The Hollywood Reporter printre senzaţiile Festivalului de la Cannes din acest an, alături de producţiile cu care vin cineaşti precum Terrence Malick şi Quentin Tarantino.

Criticul Todd McCarthy, de la The Hollywood Reporter, a anunţat că filmul „La Gomera/ The Whistlers", de Corneliu Porumboiu, se numără printre producţiile pe care le are în vedere la cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de la Cannes.

„De la imprevizibilul, dar uneori inspiratul autor român Corneliu Porumboiu («Poliţist, adjectiv»), acest film pare excentric cu bună ştiinţă, concentrat asupra unui jaf în mica insulă La Gomera, din Canare. Poate spune ceva faptul că festivalul l-a inclus în competiţie", a notat criticul.

Filmul spune povestea lui Cristi, un ofiţer de poliţie care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa limbajul "el silbo", o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei. Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în Bucureşti.

„Gomera" îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov, în rol principal, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr şi Sabin Tambrea.

Filmările au avut loc anul trecut în Bucureşti şi pe insula La Gomera din Spania.

Filmul, scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, are imaginea semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume este Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcţia artistică.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral el silbo într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal şi non-verbal", declara Corneliu Porumboiu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

McCarthy completează lista de cinci pelicule care i-au reţinut atenţia din programul festivalului din 2019 cu drama de război „A Hidden Life", regizată de Terrence Malick, „The Traitor/ Il traditore", pelicula cu care intră în competiţie Marco Bellocchio, „The Lighthouse", filmul lui Robert Eggers, cu Willem Dafoe şi Robert Pattinson, dar şi noua peliculă a lui Quentin Tarantino, „Once Upon a Time in Hollywood", care îi are în distribuţie pe Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Dakota Fanning şi Al Pacino.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 14 şi 25 mai. Regizorul mexican Alejandro Gonzales Inarritu, premiat cu patru trofee Oscar, a fost ales preşedintele juriului internaţional al ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Regizoarea libaneză Nadine Labaki a fost aleasă preşedintele juriului secţiunii Un Certain Regard, iar regizoarea franceză Claire Denis este preşedintele juriului secţiunii Cinefondation şi de scurtmetraje. Cineastul columbian Ciro Guerra este preşedintele juriului secţiunii Semaine de la Critique.

În 2018, premiul Palme d’Or a revenit producţiei japoneze „Shoplifters", de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin.