Dacă vreţi să vă apăraţi de gripă renunţaţi la alcool şi reduceţi cantitatea de zahăr pe care o consumaţi. Nutriţioniştii spun că acestea sunt două elemente care ne slăbesc sistemul imunitar, într-o perioadă în care avem mare nevoie să fie puternic.

Nici vaccinul nu este de neglijat, iar în câţiva ani s-ar putea să apară unul universal, eficient împotriva tuturor virusurilor gripale.

Cea mai bună armă împotriva gripei este un sistem imunitar puternic, iar nutriţia este extrem de importantă. Aveţi grijă să consumaţi fructe şi legume proaspete, dar asiguraţi-i organismului şi proteinele de care are nevoie, spun specialiştii.

Virusul gripal poate supravieţui câteva ore, aşadar evitaţi să duceţi mâna la gură sau la nas după ce aţi atins, de exemplu, barele din autobuz. Dezinfectaţi în mod regulat suprafeţele din spaţiile comune, spălaţi des cearşafurile, păturile şi prosoapele.

Nu în ultimul rând, medicii ne recomandă să ne vaccinăm. Vaccinul antigripal poate fi administrat oricărei persoane cu vârsta de peste şase luni şi va reduce la jumătate riscul îmbolnăvirii.

Iar în câţiva ani s-ar putea să nu mai fie nevoie să ne vaccinăm în fiecare an împotriva altei tulpini, cum se întâmpla acum. Cercetările medicale se apropie de crearea unui vaccin antigripal universal.

O variantă este deja testată în Europa şi cel târziu la începutul anului 2021 vom şti dacă avem sau nu un vaccin antigripal universal.