Ingrediente

3 bucăţi castraveţi în oţet

maioneză dintr-un ou crud şi unul fiert

sare după gust

Maioneză

1-2 gălbenuşuri de ou foarte bine fierte şi răcite

3 gălbenuşuri de ou crude

250 grame ulei

1 lingură muştar (dacă maioneza se foloseşte la salata boeuf)

1 lingură zeamă de lămâie

Macrou marinat la rece

macrou

sare grunjoasă

ulei

oţet

morcov (facultativ)

ceapă (facultativ)

piper boabe (facultativ)

măsline (facultativ)

Mod de preparare

Preparăm "Maioneză"

 

Gălbenuşurile foarte bine fierte şi răcite se pisează cu o furculiţă într-un castron, se adaugă puţin ulei şi se freacă cu mixerul, până se formează o pastă.

Apoi se pune un gălbenuş crud şi se adaugă câte puţin ulei, amestecând fără întrerupere în acelaşi sens.

Când începe să se îngroaşă, se mai adaugă un gălbenuş crud şi din nou câte puţin ulei.

Se procedează astfel până când s-au pus toate gălbenuşurile, apoi se adaugă muştarul (dacă maioneza se foloseşte pentru salata boeuf), puţin câte puţin şi amestecând mereu, şi zeama de lămâie. Se mai adaugă apoi ulei, în porţiuni mici, până se termină întreaga cantitate măsurată iniţial.

Preparăm "Macrou marinat la rece"

 

Macroul se curăţă de intestine, se spală foarte bine. Se taie rondele de grosime aproximativ 1 cm. Se aranjează aceste rondele într-un vas, pe fundul căruia s-a pus un strat de sare grunjoasă.

Deasupra se pune sare din belşug, astfel încât peştele să fie acoperit în totalitate. Vasul se acoperă şi se bagă la frigider pentru 24 de ore.

A doua zi, peştele se spală bine cu apă rece, se aranjează din nou în acelaşi vas şi se acoperă cu oţet. Tot acum se pot pune rondele de morcov, ceapă tăiată solzişori, piper boabe şi măsline.

Se acoperă vasul cu un capac şi se bagă din nou la frigider pentru încă 24 de ore. A treia zi, se scurge oţetul şi se înlocuieşte cu ulei. Se mai păstrează încă 24 de ore la frigider, după care se poate consuma.

Continuăm cu reţeta de bază

Peştele marinat şi castraveţii se taie în cubuleţe mici. Se amestecă cu maioneza şi se mai potriveşte se sare (dacă mai este cazul).

 

SURSA:Delicatesa.ro