Bananierul este o plantă ierboasă , care, din cauza mărimii şi structurii, este deseori confundat cu un arbore. În lume, bananele ocupă locul patru după orez, grâu şi porumb în consumul uman. Sunt originare din Asia de sud-est şi sunt crescute în peste 100 de ţări din lume. Marea parte a producătorilor este formată din fermieri mici, care folosesc aceste culturi pentru consumul casnic sau pentru comercializarea locală.
Bananele sunt foarte saţioase şi fac parte din alimentele care nu sunt indicate într-o dietă. Ele au însă şi o serie de benieficii: tratează oboseala şi depresiile, este un bun diuretic, ajută la menţinerea tensiunii arteriale, protejează sistemul nervos şi previne osteoporoza şi decalcifierea sistemului osos.
Ce nu ştiaţi despre banane...
Bananele vă pot scăpa de mahmureală. Puneţi într-un mixer lapte şi banane, iar apoi îndulciţi amestecul cu puţină miere. Efectele sunt miraculoase – bananele nu doar că vor calma arsurile stomacale, dar, în combinaţie cu mierea, vor readuce la normal nivelul de zahăr din corp, în timp ce laptele va ajuta la rehidratarea organismului.
Bananele care se găsesc astăzi în magazine şi în supermarketuri provin din soiul Cavendish, un soi creat artificial de om. Prin urmare, cele pe care le consumăm astăzi sunt doar nişte clone. Aceasta este explicaţia atât pentru dimensiunile lor aproape uniforme, cât şi pentru faptul că acestea aproape că nu au seminţe vizibile (seminţele lor sunt extrem de mici şi sterile). O banană care nu este clonată are seminţe vizibile, la fel ca orice alt fruct.
Culoarea de un galben viu a bananelor este, de fapt, un efect secundar al coacerii lor artificial.
Bananele nu cresc în copaci, aşa cum ne-am fi gândit. Bananierul nu este un copac, ci o plant[ ierboasă, din aceeaşi familie ca orhideele sau crinii.
Bananele sunt cele mai consumate fructe din lume, iar Uniunea Europeană este cel mai mare importator de banane din lume, chiar dacă acestea au un conţinut caloric ridicat.
Bananele sunt un bun antidepresiv, după cum spun specialiştii în nutriţie. Ele conţin triptofan, un aminoacid pe care corpul îl transformă în serotonină, un neurotransmiţător care ajută organismul uman să se relaxeze, îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne face să ne simţim mai “fericiţi”. Efectul este asemănător cu cel al ciocolatei.
Bananele ajută la calmarea muşcăturilor de ţânţar. Masaţi-vă pielea cu partea interioară a cojii de banană. Senzaţia de mâncărime şi umflatura se vor reduce considerabil.