Oricât de tentant ar fi mirosul de pâine aburindă, nu toate produsele de panificaţie sunt sănătoase. Află câte calorii pe suta de grame au diferite tipuri de pâine.Recomandate în special pentru micul dejun, dar şi pentru masa de amiază, multe dintre varietăţile de produse de patiserie şi pâine conţin suficienţi carbohidraţi pentru organismul nostru.

 

E bine de ştiut că aceştia ne oferă energia de lungă durată, fapt de importanţă extremă pentru tonusul nostru corporal zilnic. În tabelul de mai jos, veţi găsi cifrele exacte cu privire la proteine, carbohidraţi şi grăsimi în multe produse de acest fel.

 

Pâinea este un produs cu o valoare nutritivă şi energetică relativ ridicată, de aceea constituie baza piramidei hrănii pentru copii.

 

Conţine în primul rând cabohidraţi compuşi sănătoşi, care sunt pentru noi o sursă de energie, precum şi vitamine din grupa B, indispensabile pentru funcţionarea celulelor nervoase, acid folic, zinc, magneziu, calciu, anumite cantităţi de proteine şi foarte necesarele fibre alimentare.

 

Produs  Cantitatea           Valoare energetică (kcal)              Proteine (g)        Llipide (g)            Carbohidraţi (g)

Baghete               100 g     282         7,9          1,7          60,1

Chiflă dulce         100 g     299         8,0          5,3          53,7

Chiflă dulce cu brânză    100 g     318         10,6        12,3        40,1

Chiflă dulce cu gem         100 g     293         6,5          4,2          57,1

Chiflă dulce cu mac          100 g     304         7,5          5,2          55,5

Chiflă simplă       100 g     235         8,0          0,9          48,9

Chifle de grâu    100 g     272         7,3          1,5          58,5

Franzelă               100 g     333         7,0          7,0          61,6

Gogoşi  100 g     296         5,6          13,0        38,8

Pâine cu seminţe             100 g     228         8,6          1,4          43,9

Pâine de grâu     100 g     249         6,8          1,4          56,0

Pâine de secară 100 g     223         5,6          1,7          51,5

Pâine normală   100 g     245         5,4          1,3          57,0

Pâine pentru tost             100 g     305         8,1          4,7          58,8

Valorile nutritive ale pâinii

Din punct de vedere al calităţilor nutritive, cea mai valoroasă este pâinea integrală– coaptă din făină integrală de grâu sau de orz, care conţine mai multe vitamine şi săruri minerale precum şi fibre alimentare ce sunt prezente în tărâţe.

 

Pâinea albă nu are valoare nutritivă înaltă, în plus având şi un număr mai mare de calorii. Pâinea cu adaos de seminţe integrale ale plantelor oleaginoase: floarea soarelui, dovleac, susan, in, soia, mac, porumb sau chimen, constituie o sursă suplimentară de vitamine, săruri minerale şi acizi graşi nesaturaţi.

 

Locul pâinii într-un regim sănătos

 

Fibra prezentă în pâinea neagră curăţă intestinul de resturile de mâncare, favorizează mişcările peristaltice, absoarbe apa, dă timp de câteva ore o senzaţie de saţietate.

 

Aceasta din urmă potoleşte pofta de mâncare şi permite menţinerea unei siluete suple. În plus, ajută la coborârea nivelelor de colesterol din sânge, deoarece limitează absorbţia acestuia la nivelul tubului digestiv. Printre contraindicaţiile consumării de pâine neagră se numără ulcerul gastric şi duodenal precum şi afecţiunile ficatului şi cele ale intestinului, deoarece pâinea neagră creşte aciditatea şi produce balonări.

 

În seminţele de cereale se găseşte gluten. Persoanele care suferă de celiachie nu pot consuma pâine „normală'. Aceasta este valabilă şi la pacienţi suferind de phenylketonuria, care nu tolerează proteinele naturale.

 

Pâinea albă este delicată şi uşor de digerat.  Se recomandă copiilor mici, persoanelor suferind de afecţiuni ale intestinului, de ulcer gastric sau de boli de pancreas. Dacă nu o vom consuma în exces, pâinea nu ne va îngrăşa.

 

Cum să păstrezi pâinea proaspătă

Pâinea se păstrează cel mai bine în cutii de lemn sau de plastic, învelită într-un şervet de in.

 

Sacii de plastic nu sunt potriviţi pentru acest scop, deoarece pâinea poate mucegăi în interiorul acestora. Dacă punem în cutia pt. pâine un măr sau un cartof crud, aceasta se va păstra proaspătă un timp mai îndelungat.

 

Pâinea poate fi congelată chiar şi pe trei luni, pentru a nu-şi pierde aroma. Ea trebuie înpachetată ermetic înainte de congelare şi nu trebuie ţinută în frigider, unde îşi pierde prospeţimea.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro