Pe cât de benefice sunt pentru sănătate, pe atât de periculoase sunt cireşele şi vişinele dacă sunt consumate în cantităţi mari. S-a stabilit că un consum exagerat de cireşe reprezintă un pericol major pentru sănătate şi nici vişinele nu sunt mai prejos, mai cu seamă că au calorii multe.

 

Un consum exagerat de cireşe a fost asociat cu o afecţiune care afectează în special pacienţii cu boli cronice renale. Se numeşte hiperpotasemie, adică nivel ridicat de potasiu în organism. Astfel, afecţiunea apare în general în cazul persoanelor care consumă catităţi mari de cireşe, peste 1 kilogram pe zi, din cauza cantităţii mari de potasiu pe care o conţin aceste fructe delicioase. Printre simptomele hiperpotasemiei se numără bătăi rapide ale inimii, mâini amorţite şi stare de leşin.

 

Totodată, o cantitate mare de potasiu poate determina hipertensiune sau chiar stop cardiorespirator, în cazul celor cardiaci, dar şi paralizie temporară în cazul pacienţilor cu boli renale.

 

„Poate să fie ameninţătoare de viaţă, poate duce la blocarea cordului şi ulterior la stop cardiorespirator. Un pacient care făcea dializă de 32 de ani care a spus că a cules şi a consumat cireşe şi care a venit cu paralizii ale membrelor inferioare temporare de la consumul de cireşe.”, a declarat medicul urolog Ionut Nistor.

 

Nici vişinele, alte fructe de sezon, nu sunt recomandate a fi consumate în cantităţi mari. Consumate în cantităţi moderate, vişinele nu ar trebui să dea reacţii adverse. Totuşi, în cazuri rare, poate apărea disconfortul abdominal provocat, cred specialiştii de la Baylor College of Medicine, de cantitatea destul de mare de sorbitol din vişine. În plus, cum o cană de suc de vişine conţine aproximativ 140 de calorii, acesta ar putea să îţi afecteze greutatea.

 

Beneficiile cireşelor şi ale vişinelor

 

Cireşele au puţine calorii şi un indice glicemic mic. Sunt fructe bogate în vitamina C, vitamină esenţială pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Conţine şi potasiu – cu rol în reglarea tensiunii arteriale -, magneziu şi acid folic, precum şi fitochimicale cu un rol important în prevenirea cancerului.

 

Pe lângă conţinutul bogat în acizi, pectine, proteine, tanini, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu şi vitaminele A, B1, B2, B9, C, E, vişinele au fost subiectul mai multor cercetări care au demonstrat eficienţa lor împotriva inflamaţiei sau a altor afecţiuni mai grave.

 

Vişinele conţin antioxidanţi şi antocianine, substanţe despre care se ştie deja că scad durerea şi inflamaţia, crescând totodată mobilitatea. Tocmai de aceea, pacienţilor cu gută sau artrită li se recomandă o dietă bogată în vişine, afine, rodii, merişoare, goji – toate cu un nivel ridicat de astfel de compuşi, potrivit ebucataria.ro.

Ba mai mult, potrivit unui studiu din 2012, publicat în Journal of Food Studies, se pare că sucul din vişine, consumat regulat, ar putea reduce proteina C-reactivă, un marker al inflamaţiei.

 

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro