Ceapa este utilizată ca ingredient în diverse preparate culinare de mii de ani, în întreaga lume. În comparaţie cu ceapa albă, ceapa roşie este mult mai bogată în substanţe necesare organismului. Această legumă conţine vitaminele A, B şi C, săruri minerale, substanţe cu caracter antibiotic şi diuretice.

Ceapa roşie are în compoziţie toată grupa de vitamine B, vitamina C, minerale precum fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc şi fier, acid folic şi biotină. Ceapa roşie este un puternic dezinfectant şi un bun diuretic, de aceea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică.

Această legumă este un calmant foarte bun. Poţi linişti crizele de nervi şi atacurile de panică dacă zdrobeşti o ceapă şi respiri ţinând-o aproape de nas. Şi în cazul insomniei poţi proceda la fel sau poţi consuma ceapă seara.

Fiind un puternic analgezic şi antiinflamator, ceapa roşie poate calma durerile reumatice şi pe cele provocate de gută. Taie ceapa rondele, aşeaz-o pe un tifon şi încălzeşte-o la aburi, iar apoi pe un capac întors se fixează pe locul dureros şi inflamat.

În caz de sinuzită se pot face inhalaţii cu aburi de ceapă roşie. Inhalaţiile se fac, de obicei seara, înainte de culcare, şi nu se mai iese apoi afară din casă.

Durerile de cap şi chiar migrenele trec dacă se leagă capul, pentru câteva minute, cu o cataplasmă de ceapă. De asemenea, ceapa roşie este foarte bună şi în cazul tusei, durerii în gat, răcelii sau gripei.

Totodată, datorită proprietăţilor sale multiple, ceapa roşie se regăseşte pe lista alimentelor permise în timpul curelor de slăbire. Ea exercită un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizarea şi eliminarea toxinelor din corp, mult mai uşor şi mai rapid. Este şi un foarte bun diuretic.

Ceapa roşie conţine, de asemenea, şi o cantitate mare de flavonoizi (substanţe cu efect antioxidant, care micşorează riscul afecţiunilor cardiovasculare), ceea ce ajută la împiedicarea depunerilor de colesterol în artere. Astfel, ea este indicată în problemele cardiovasculare.

Ceapa roşie este eficientă şi împotriva căderii părului. Astfel, se curăţă o bucată şi se dă prin răzătoare. Apoi se combină cu puţină apă călduţă, după care se unge pe păr şi pe pielea capului. Se lasă să acţioneze câteva minute şi apoi se spală bine părul cu şampon.

Informaţii nutriţionale/100 g de ceapă roşie

 

    Fibre - 1,3 g

    Calorii -  23

    Proteine - 0,9 g

    Potasiu - 40 mg

    Calciu - 31 mg.

    Fosfor -   32 mg.

    Vitamina C - 25 mg.

    Are un conţinut ridicat de sulfat

 

Precauţii şi contraindicaţii

Este recomandat ca bolnavii de gastrită, de colită de fermentaţie şi de cei cu colonul iritabil să consume cu prudenţă ceapa. Ingerarea acestui aliment poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariţia stărilor de greaţă şi a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de ceapă va fi redusă până la limita suportabilităţii.