Alimentaţia are un rol vital în dezvoltarea unei sănătăţi optime şi a unei stări generale de bine. De aceea, primul pas esenţial este acela de a face conexiunea dintre preferinţa pentru hrana bună şi sănătatea bună pe de-o parte, şi hrana nocivă şi o sănătate precară pe de altă parte.
Există multe alimente dăunătoare organismului uman însă puţini sunt cei care ştiu cât de nociv este zahărul asupra sănătăţii noastre şi care este de fapt doza zilnică recomandată.
Zilnic, la televizor sunt tot felul de reclame fie la băuturile carbogazoase, fie la fel şi fel de dulciuri, iar mulţi dintre noi ştiu chiar de la bunici că reţeta unei dulceţe gustoase trebuie să conţină 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe.
Medicul nutriţionist, Mihaela Billic, atrage atenţia asupra efectului nociv al acestui aliment, într-una dintre postarile sale pe contul său de Facebook:
„Oare cât o să ne mai ia…până vom pune zaharul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce. Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii.
Acesta e motivul pentru care unui bebeluş i se dă să sugă miere când este circumcis, ca sa suporte uşor operaţia. Şi pe EEG se confirmă efectul zaharului, imaginea cerebrală se colorează/luminează exact ca atunci când consumăm cocaină. Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem că nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung.
Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. Aceasta afecţiune parşivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinţii, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zaharului din sânge.
Dincolo de siluetă, zaharul îmbătrâneşte şi îmbolnăveşte, accelerează reacţiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu.
Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminam din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beţi, nu-l consumaţi în formă lichidă.
O bucaţică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecaţi-l, nu-l beţi”, a concluzionat medicul nutriţionist.
Medicul nutriţionist Mihaela Billic: Alimentul care “ne roade precum rugina”
7 ianuarie 2018





Din aceeaşi categorie:
Viţel Stroganoff
(22 februarie 2014)
172 vizualizări
10 lucruri interesante despre ouă
(23 octombrie 2016)
360 vizualizări
Alimentul miraculos care scoate grasimea din sange. Trebuie neaparat sa il ai in casa
(2 decembrie 2020)
360 vizualizări
Diferenţa dintre whiskey şi whisky
(2 iunie 2017)
252 vizualizări
Vinete la grătar
(6 august 2013)
1097 vizualizări
Sarea nu e doar pentru mâncare. Iată ce întrebuinţări mai are despre care sigur nu ştiai
(9 iunie 2020)
240 vizualizări
Legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
(15 martie 2015)
349 vizualizări
Cum se curăţă corect o rodie VIDEO
(25 ianuarie 2015)
258 vizualizări
Conopidă pane
(12 noiembrie 2013)
172 vizualizări
Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
(11 august 2019)
324 vizualizări
Lapte de pasăre
(4 octombrie 2020)
250 vizualizări
Pe 7 iulie s-a sarbatorit Ziua mondială a ciocolatei ! Iata povestea sa fascinantă !
(8 iulie 2019)
132 vizualizări
Greşeala pe care o faci când prepari salată de vinete
(26 iunie 2017)
588 vizualizări
Grecia, locul perfect pentru o vacanţă culinară
(23 ianuarie 2017)
279 vizualizări
Tinctura de propolis poate ajuta la vindecarea a 15 boli
(10 octombrie 2017)
645 vizualizări
Cartofii prăjiţi ucid! Ce se întâmplă dacă îi mâncaţi de două ori pe săptămână
(18 iunie 2017)
511 vizualizări
Cea mai bună metodă de a tăia un pepene roşu VIDEO
(15 iulie 2015)
646 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Ce semnificaţie are Învierea Domnului
Publicat la data de 20 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Ce nu ai voie să faci în Marţea Albă, în a treia zi de Paşte!
Publicat la data de 22 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci azi, nu ai voie sub nicio formă
Publicat la data de 23 aprilie 2025
-
Marţea albă, a treia zi de Paşte. Ce trebuie să faci cu ouăle sparte rămase
Publicat la data de 22 aprilie 2025