Alimentaţia are un rol vital în dezvoltarea unei sănătăţi optime şi a unei stări generale de bine. De aceea, primul pas esenţial este acela de a face conexiunea dintre preferinţa pentru hrana bună şi sănătatea bună pe de-o parte, şi hrana nocivă şi o sănătate precară pe de altă parte.
Există multe alimente dăunătoare organismului uman însă puţini sunt cei care ştiu cât de nociv este zahărul asupra sănătăţii noastre şi care este de fapt doza zilnică recomandată.
Zilnic, la televizor sunt tot felul de reclame fie la băuturile carbogazoase, fie la fel şi fel de dulciuri, iar mulţi dintre noi ştiu chiar de la bunici că reţeta unei dulceţe gustoase trebuie să conţină 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe.
Medicul nutriţionist, Mihaela Billic, atrage atenţia asupra efectului nociv al acestui aliment, într-una dintre postarile sale pe contul său de Facebook:
„Oare cât o să ne mai ia…până vom pune zaharul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce. Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii.
Acesta e motivul pentru care unui bebeluş i se dă să sugă miere când este circumcis, ca sa suporte uşor operaţia. Şi pe EEG se confirmă efectul zaharului, imaginea cerebrală se colorează/luminează exact ca atunci când consumăm cocaină. Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem că nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung.
Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. Aceasta afecţiune parşivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinţii, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zaharului din sânge.
Dincolo de siluetă, zaharul îmbătrâneşte şi îmbolnăveşte, accelerează reacţiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu.
Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminam din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beţi, nu-l consumaţi în formă lichidă.
O bucaţică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecaţi-l, nu-l beţi”, a concluzionat medicul nutriţionist.
Medicul nutriţionist Mihaela Billic: Alimentul care “ne roade precum rugina”
7 ianuarie 2018





Din aceeaşi categorie:
Somon cu ierburi aromate şi lămâie caramelizată VIDEO
(29 martie 2014)
228 vizualizări
APC România: Îngheţata industrială - produs dezechilibrat nutriţional, un amestec de uleiuri vegetale exotice
(20 august 2015)
378 vizualizări
Regimul Dunkan- unul dintre cele mai bune regimuri ale momentului
(28 iunie 2013)
166 vizualizări
Ficat de pui în bacon
(29 octombrie 2013)
179 vizualizări
Două vinuri româneşti, în topul celor mai bune 200 de băuturi din lume
(19 iunie 2014)
215 vizualizări
Cum a transformat Prinţesa Diana bucătaria regală
(25 februarie 2014)
455 vizualizări
Pe 7 iulie s-a sarbatorit Ziua mondială a ciocolatei ! Iata povestea sa fascinantă !
(8 iulie 2019)
158 vizualizări
Iată ce flori sunt comestibile
(13 februarie 2020)
329 vizualizări
Berea rămâne băutura alcoolică preferată a românilor
(6 septembrie 2017)
371 vizualizări
Cum prepari acasă cel mai bun frappe
(20 iulie 2015)
276 vizualizări
Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi scad riscul de infarct în şase săptămâni
(22 noiembrie 2014)
100 vizualizări
Salcia, remediu natural împotriva afecţiunilor reumatice
(30 martie 2016)
199 vizualizări
Gogoşi pripite
(10 decembrie 2014)
263 vizualizări
Ghidul Michelin: cum a ajuns un producător de anvelope să publice cel mai cunoscut ghid de restaurante din lume
(24 ianuarie 2017)
465 vizualizări
Piept de raţă la cuptor în stil asiatic
(21 mai 2014)
393 vizualizări
Bananele te scapă de mahmureală
(23 iulie 2013 - Clara ION)
1224 vizualizări
Cum să reduci sarea şi zahărul din alimentaţie
(24 iunie 2013)
161 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole