Ni s-a spus dintotdeauna că alimentele grase, cu grăsimi de origine animală, trebuie evitate pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare. Se pare că realitatea este alta. De fapt, carbohidraţii rafinaţi şi zaharurile sunt cele care ne îmbolnăvesc, nu grăsimile de origine animală.
„Majoritatea medicilor spun: „Nu mâncaţi alimente grase cu grăsimi de origine animală pentru că acestea conţin acizi graşi saturaţi şi vă veţi îmbolnăvi de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare”. Este fals! Este o teorie care nu a fost niciodată verificată şi începută de prin anii 1950. Cercetările moderne au arătat că, din contră, ceea ce te îmbolnăveşte sunt zaharurile, carbohidraţii rafinaţi şi nu grăsimile de origine animală saturate, cum este grăsimea din lapte – untul – , cum sunt brânzeturile, slănina, grăsimile din carnea grasă de pasăre, porc, vită. Toate acestea s-au dovedit a fi chiar cardio-protectoare şi cu un efect împotriva apariţiei bolilor cu degenerescenţă, cum sunt Alzheimer sau Parkinson”, explică profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Medicul vorbeşte şi despre consumul a cel mult unul sau două ouă pe săptămână şi afirmă că, în realitate, studiile arătă altceva.
„Astăzi, adevărata ştiinţă a nutriţiei arată că mesele noastre trebuie să fie foarte bogate în grăsimi de origine animală. Este o dietă care astăzi se cunoaşte sub denumirea de dietă ketogenică, adică în care grăsimile ar trebui să fie de peste 50% din alimentele pe care le consumăm. Dintre grăsimile vegetale sunt recomandate uleiul de măsline extravirgin, dar neapărat presat la rece, precum şi uleiul de cocos, care are nişte acizi graşi buni.
La micul dejun, de exemplu, cel mai indicat a se mânca sunt ouăle, deşi acestea sunt cumva intrate în dizgraţie. Sunt foarte mulţi care spun să nu se consume mai mult de un ou sau două pe săptămână. Părerea mea este că se pot mânca şi cinci ouă pe zi, e adevărat în prima parte a zilei şi pregătite sănătos – adică fierte sau prăjite în grăsime de porc sau în unt cu 99,7% grăsime.
S-au făcut cercetări în Statele Unite în care un grup de voluntari de 10.000 de oameni au primit în fiecare zi 18 ouă, iar după o jumătate de an nu au avut nicio problemă. Ficatul gras şi colesterolul alimentar nu au nicio legătură cu boala cardiovasculară şi cu boala cerebovasculară. Problema sunt carbohidraţii care în ficat se transformă în trigliceride şi fac ficatul gras”, a menţionat dr. Mencinicopschi.
Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
11 august 2019



Din aceeaşi categorie:
Cătina-elixirul zeilor
(10 februarie 2020 - Cristina IANCU)
456 vizualizări
Zahărul, la fel de periculos ca şi tutunul
(16 februarie 2015)
130 vizualizări
Ciocolata neagră, benefică pentru organism
(14 iulie 2013 - Clara ION)
274 vizualizări
Cojile de ceapă, efect miraculos au asupra sănătăţii
(7 noiembrie 2014)
175 vizualizări
Românii preferă berea blondă şi consideră băutul mai multor beri o dovadă de masculinitate
(9 octombrie 2014)
304 vizualizări
Cum să deosebeşti mierea naturală de cea falsificată
(9 februarie 2017)
424 vizualizări
Preţurile la ciocolată ar putea exploda din cauza epidemiei de Ebola
(16 octombrie 2014)
84 vizualizări
Caşcaveaua de Valea Doftanei, înregistrată la OSIM
(31 ianuarie 2015)
246 vizualizări
Tot ce trebuie să ştii despre unt
(4 decembrie 2014)
363 vizualizări
Legume gratinate
(30 iulie 2015)
105 vizualizări
Cu ce se poate înlocui sarea şi zahărul în alimentaţie
(18 august 2016)
249 vizualizări
Cele mai bune motive pentru care ar trebui să consumi mai des zmeură
(27 februarie 2017)
185 vizualizări
Manierele culinare ale japonezilor
(25 septembrie 2013)
124 vizualizări
Cafeaua la filtru este mai sănătoasă decât cea pregătită la ibric
(28 ianuarie 2016)
345 vizualizări
Topul producătorilor de bere din UE. Pe ce loc se află România
(9 august 2017)
361 vizualizări
Avantajele consumului de mere
(16 iulie 2013 - Clara ION)
208 vizualizări
Alimentaţia adecvată pentru persoanele în vârstă
(13 noiembrie 2015)
753 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Ce semnificaţie are Învierea Domnului
Publicat la data de 20 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Ce nu ai voie să faci în Marţea Albă, în a treia zi de Paşte!
Publicat la data de 22 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci azi, nu ai voie sub nicio formă
Publicat la data de 23 aprilie 2025
-
Marţea albă, a treia zi de Paşte. Ce trebuie să faci cu ouăle sparte rămase
Publicat la data de 22 aprilie 2025