Magazine din 17 ţări au retras milioane de ouă după ce a apărut suspiciunea că ar fi contaminate cu fipronil, un insecticid care ar putea pune sănătatea în pericol, cei mai expuşi fiind copiii.

Fipronilul este un insecticid de uz larg şi se foloseşte pentru deparazitarea unor culturi agricole şi a animalelor. Însă această substanţă este interzisă în preajma animalelor şi păsărilor pentru consum.

În România, Autoritatea Sanitar Veterinară a confiscat săptămâna trecută o tonă de gălbenuş de ou contaminat cu fipronil. Este vorba despre un import din Germania, făcut de o firmă din Timişoara. Inspectorii au declarat că fac în continuare controale şi au dat asigurări că până acum nu au fost descoperite ouă cu probleme.

Consumul de ouă cu fipronil ar putea cauza afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi glandei tiroide. Autorităţile din Germania spun că un adult cu o greutate de 65 de kilograme poate consuma până la şapte ouă într-un interval de 24 de ore, înainte să atingă pragul de pericol.

Însă la copii e o doză mult mai mică. Un copil de 16 kilograme nu ar trebui să mănânce în 24 de ore mai mult de 1,7 ouă. Cei care sunt contaminaţi au piele iritată, graţă şi stare de vomă.

În Olanda şi Belgia au început mai multe anchete penale. Potrivit ministrului belgian al Agriculturii, autorităţile din Olanda ar fi ştiut chiar din luna noiembrie a anului trecut că ar exista pericolul contaminării cu această substanţă, însă nu s-ar fi luat nicio măsură. În ultimele săptămâni, 180 de ferme din Olanda au fost nevoite să-şi suspende activitatea.