Mănâncă micul-dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ şi cinează ca un sărac, este o vorbă binecunoscută şi adevărată, care ar trebui să te pună pe gânduri când decizi să sari peste micul dejun. Iar cea mai bună opţiune pentru dimineaţa sunt cerealele.
În urmă cu 150 de ani, majoritatea americanilor şi englezilor serveau un mic dejun bogat, cu mâncăruri pe bază de carne, în mod special de porc. Ca urmare a acestui obicei, foarte multe persoane sufereau de afecţiuni gastrice. În 1863, dr. James Cales Jackson, aflat în căutarea dietei sănătoase, s-a gândit la micul dejun pe bază de cereale, căruia i-a spus Granula. Acum, cerealele sunt una dintre cele mai bune alegeri pentru micul dejun, fiind prima opţiune în Statele Unite, atât pentru copii, cât şi pentru femei, şi, de ce nu, pentru bărbaţi. Carnea, atât de apreciată altă dată, trebuie să rămână ultima opţiune.
Micul dejun este masa cea mai importantă a zilei. Dimineaţa, la prima oră, corpul tău are un nivel redus de energie, iar micul dejun acoperă acest gol, astfel încât să fii în formă pentru activităţile zilnice, care te aşteaptă. Dacă sari peste micul dejun, spre după-amiaza vei simţi nevoia să guşti ceva şi ai toate şansele să optezi pentru gustări mai puţin sănătoase, mai ales dacă eşti la serviciu.
Nu orice mic dejun este sănătos. Recomandarea nutriţioniştilor este să serveşti în mod special mâncăruri bogate în carbohidraţi şi proteine. Iar cerealele sunt, din acest punct de vedere, prima opţiune: sunt o sursă de energie care îţi vor stimula metabolismul şi, în plus, au un conţinut scăzut de grăsimi.
Cerealele sunt potrivite pentru toate gusturile, întrucât sunt pe bază de grâu, de ovăz, de orez, de porumb, orz. Unele conţin ingrediente suplimentare, cum ar fi nucile sau fructele uscate. Majoritatea sunt fortifiate cu o varietate de vitamine, că acidul folic, vitamina C, cu minerale ca fierul şi zincul.
Mai mult decât atât, cerealele sunt cea mai importantă sursa de carbohidraţi şi, alături de cartofi, sunt elementul de bază într-o dietă sănătoasă. Cerealele de la micul dejun, precum şi alte produse care au la baza cereal, cum este pâinea, ar trebui să reprezinte o treime din dietă zilnică.
Datorită conţinutului de fibră, cerealele ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge şi aduc un aport esenţial de minerale, vitamine şi antioxidanţi.
Micul dejun pe bază de cereale sunt recomandate în dieta controlată, pentru că te ajută să înlături senzaţia de foame pentru mai mult timp, reducând pofta pentru diverse gustări. În plus, pentru a evita grăsimile, cerealele pot fi servite cu lapte cu un conţinut redus de grăsimi sau cu iaurt. Mai mult, organismul îşi primeşte astfel porţia de proteine, calciu şi vitamina B. Calciul este esenţial în menţinerea unei structuri osoase sănătoase, iar servirea unui castronel de lapte cu cereale îţi asigură jumătate din necesarul de calciu zilnic.
Cercetările au arătat că cerealele de dimineaţă sunt o sursă importantă pentru asigurarea vitaminelor şi mineralelor necesare copiilor. În plus, aceştia se concentrează mai uşor în activităţile zilnice sau la şcoală. Un studiu realizat pe un grup de 4000 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani arată că cerealele de dimineaţă au contribuit cu un procent de 22% din necesarul zilnic de vitamina A, 10% - vitamina C, 27% - fier şi 30% - acid folic.
Copiii, femeile şi chiar şi bărbaţii ar trebuie să se gândească serios la micul dejun. Nici o scuză nu este perfect justificată când te gândeşti să sari peste micul dejun.