Ingrediente

La  borşul pescaresc nu se folosesc  decât câteva  legume:

cartofi,

 ceapă,

ardei (gras şi iute)

toamna şi iarna se foloseşte doar ceapă  şi cartofi .

leuştean

sare,ulei şi oţet

peşte (cea mai bună ciorbă  iese cu mai multe feluri de peşte: crap, somn, stiucă, biban ,caras , platică,babusca. Se foloseşte atât  peşte  slab cât şi peşte gras pentru a da savoare ciorbei)

Mod de preparare

Într-o oală, se pun la foc apa cu legumele (legumele trebuie să fie cam o treime din volumul de apă). Cartofii se taie în patru sau dacă sunt mai mici se pun întregi

Se  lasă la fiert până când cartofii sunt aproape fierţi. Se adaugă sarea. Zeama trebuie sa fie puţin mai sărată  pentru că peştele va mai trage din sare.

Se pune  peştele  în oală  şi nu se  mai amestecă, doar se va scoate spuma . Peştele trebuie să ocupe şi  el cam o treime din volumul de apă.

În maxim 15-20 de minute peştele este fiert  şi ciorba gata. Când  şi peştele este fiert se  pune oţetul. Ciorba de peşte tradiţională   se acreşte doar cu oţet.

Când este gata se ia oala de pe foc,  se adaugă leuştean  tăiat mărunt  şi se acoperă  timp de 10 minute.

Ciorba de peşte tradiţională   se mănancă  dupa cum urmează :

  • peştele şi cartofii se scot pe un platou şi se serveşte cu mujdei de usturoi; mujdeiul din Deltă este cel bătut cu ulei precum icrele de peste sau fasolea bătută.
  • apoi se serveşte zeama, cu mujdei  şi ardei iute.

Se poate servi cu o votcă sau altă  tarie  sau chiar cu un pahar de vin alb sec.

(CLICK PE POZE PENTRU A MARI)