Anul trecut, cam pe vremea asta, mă întorceam, oarecum copleşit, din prima mea vizită în Danemarca, tărâmul unei evidente stări de fericire. Într-un clasament promovat pe toate căile, Danemarca apărea pe locul al treilea în topul ţărilor al căror nivel de trai le dădea dreptul să se considere fericite.
Un clasament întocmit de ONU , apărut zilele trecute, plasează, meritat, Danemarca pe locul I, luând în calcul venitul mare pe cap de locuitor, o viaţă sănătoasă şi absenţa corupţiei la nivelul liderilor.
Pe lângă acestea , mai sunt caracteristice alte trei condiţii, aflate la un nivel mult mai personal al fiecărui individ: simţul sprijinului social, libertatea fiecăruia de a face alegerile pentru propria viaţă şi o cultură a generozităţii.
În acest clasament, România ocupă un nefericit loc 90, în a doua parte , dar, ce uşurare , în prima sută. Ne devansează Moldova, Albania, Belarusul, Pakistanul şi Kosovo, printre mulţi alţii.
Ce ne face atât de nefericiţi ? În primul rând, starea de captivitate, cu care ne-am obişnuit şi de ale cărei delicii otrăvite ne bucurăm zilnic. Captivi ai trecutului şi, în mod egal, ai unui prezent în care continuăm să ne facem iluzii, în ciuda tuturor relelor ce ni se întâmpă, captivi ai firii noastre versatile - Firea românului nu este leneşă, este însă iubitoare de ocupaţie variată- Constantin Rădulescu – Motru.
Suntem nefericiţi pentru că ne găsim de multe ori singuri, temători să decidem pentru noi înşine şi, tot mai atent cultivat, antrenaţi, cu metodă, într-o cultură a urii . 2013 găseşte o Românie fracturată, aproape tribalizată.
Viaţa noastră nu are un traseu firesc, părând doar o poziţionare faţă de politic, de putere, în speţă. Temele ce ne ocupă viaţa sunt secundare, pentru că ţin de partizanate, au abordări joase, orientate spre persoane şi nu conţin idei generale, constructive.
Cred că nefericirea noastră are nevoie de un magician, doar că magicienii sunt tot mai rari . Cineva îi face, constant şi cinic, să dispară. Magicianul a făcut un semn şi a dispărut foamea. A făcut un alt semn şi a dispărut injustiţia, altul, şi s-a terminat războiul. Politicianul a făcut un semn şi a dispărut magicianul (Woody Allen)