Cred că, totuşi, s-a ajuns prea departe ! Impunerea oficializată a cenzurii neoficiale a început să creeze temeri că orice ai spune se găseşte unul pe Pământ să fie vexat. Începând cu protejarea minorităţilor de orice fel care s-a transformat în agresarea majorităţilor şi terminând cu simple opinii personale supuse judecăţii unor tribunale ale moralităţii constituite ad hoc.

Că s-a ajuns prea departe e clar ! Însă întrebarea este cât de departe se mai poate merge ? Iar aici chiar încep emoţiile . E ca în bancul acela în care referindu-se la a se putea mai rău sau nu, optimistul spune că nu se poate, în timp ce pesimistul îi răspunde : ai dreptate ! Dar eşti sigur ?

Personal nu mă simt confortabil ştiind că orice spun este raportat unor valori morale care par tot mai ciudate şi străine de tot ce mi-a fost insuflat ca om în familie, scoală, cetate, de parcă de câţiva ani încoace s-a întors lumea cu faţa în jos. Sau cu dosul în sus. Mă rog, totul este relativ, nu ?

Am observat că principalul efect al acestui proces de anatemizare a vorbitorilor îl constituie teama de a mai vorbi, de a te mai exprima, de a te face auzit şi, de ce nu, de a iţi asuma. Troglodiţi şi ignoranţi aflaţi în spatele unei tastaturi cu rol de platoşă în lupta nevăzută cu emitenţii de idei, nu pregetă să arunce invective în care să implice mama, soţia, sora şi tot neamul celui care rationeaza ! Apelative de genul “bă, prostule” ( rămân la acesta cu titlu de exemplu , că-i mai ieftin ) au început să fie la ordinea zilei în reţeaua networkiana. Tocmai de aceea, orice om cu ceva minte ( şi sunt mulţi, foarte mulţi ) îşi vede de treaba sa şi nu se mai implică. Aşa cum în politică s-a făcut o selecţie ( negativă ) a actorilor, acum urmează una la fel de negativa a vorbitorilor.

Temele de discuţie sunt şi ele cenzurate din greu. Să ai curaj azi să discuţi de probleme legate de normalitate e semn de mare vitejie. Dezbaterile au ca teme probleme legate de sexualitate, identitatea persoanei, nocivitatea religiei în scoli şi în societate, sensibilităţile minorităţilor care tind să devina dominante şi multe alte asemenea teme. Daca sunt sau nu importante pentru umanitate, dumneavoastră ştiţi. Eu, în spiritul celor de mai sus, doar tac !  

Tac şi pentru că acum câteva zile CNA l-a executat pe Busu cel zicător de meteorologie la PRO ( TV nu Romania, că ăştia din urma au întrerupt emisia ) pe considerentul că s-a exprimat public în sensul că nu crede în vaccin şi că dracul asta de virus ar fi fosst creat şi eliberat de mana omului. Adică ceva ce cam jumătate din populaţia globului cu verbul la dispoziţie o susţine !

Că a fost “executat” e rău şi de neînţeles, evident, în condiţiile unei minime libertăţi de exprimare. Însă, apoteotic, CNA  a făcut si o ancheta în care s-a întrebat de ce prezentatorii din studio nu au sărit să îl oprească pe acesta în expunerea ideii ?? E clar că Busu minţea live ca o gazeta capitalistă în versiune neostalinista, zic cei de la CNA, tratandu-l pe săracul om ca pe purtătorul de cuvânt al unor cercuri neoimperialiste care doresc să subjuge naţiunea româna şi umanitatea. Deci, un comitet al guvernului român a decretat că Busu minte, că trebuia placat de colegii din studio şi tăvălit în văzul mulţimii pentru acest păcat, şi că este vinovat de minciuna.

Şi dacă, totuşi, Busu nu minte, iar noi ne-am întors în timp, în anul 1936 ? Hm, cum e ?