Un reputat profesor german, John Muellbauer, propune o strategie economică radicală: Să oferim oamenilor bani pentru a relansa economia şi evita deflaţia. Argumentele expertului - într-un interviu pe care l-a acordat Deutsche Welle.

"Sugestia mea pentru BCE este să trimită, împreună cu numărul asigurării sociale, un cec de 500 de euro fiecărui adult din zona euro. Această măsură va determina multe gospodării să cheltuiască. Desigur, în unele cazuri, aceşti bani pur şi simplu vor fi economisiţi, în vreme ce alţii vor prefera să achite o parte din datorii. Însă, dacă analizăm studiile privind modul în care oamenii au folosit sume similare de bani, constatăm că multe gospodării cheltuie o bună parte din aceşti bani în primul an. Or, acest lucru ar avea un impact major în activitatea economică", spune profesorul John Muellbauer, expert în macroeconomie în cadrul Universităţii Oxford.

Cât de importantă este oferirea sumei de 500 de euro cetăţenilor din ţările bogate în comparaţie cu o acţiune similară în ţările sărace?

"Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul consiliului intern al BCE a privit modul în care politicile adoptate de bancă se răsfrâng asupra statelor europene. De pildă, dacă BCE cumpără obligaţiuni corporate, Franţa, care are o piaţă de obligaţiuni corporate foarte mare, ar beneficia de achiziţie într-un mod masiv, disproporţionat. În acelaşi timp, ţările cu o atare piaţă mai puţin extinsă, nu ar profita mai deloc. Prin urmare există permament îngrijorarea că politica aplicată este incorectă. Cred că cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să avem o plată unitară pentru fiecare cetăţen din zona euro. Din punct de vedere politic este logic, firesc, să fii complet imparţial", a mai spus economistul.