Banii pentru cofinanţarea proiectelor europene s-au epuizat. Pentru a nu bloca atragerea fondurilor de la UE de către primării, Guvernul şi-a propus să folosească veniturile din privatizări.

Guvernul a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care oferă o soluţie autorităţilor locale ce au nevoie de cofinanţare pentru proiectele europene. Astfel, acestea vor putea contracta de la Ministerul de Finanţe împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, dar numai în limita sumei de 500 de milioane de lei. Dobânda ar urma să fie ROBOR la 3 luni, plus o marjă de trei puncte procentuale şi va rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

Perioada maximă de rambursare va fi de 20 ani, iar termenul-limită de depunere a documentelor care trebuie transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 31 octombrie 2017. Pentru neplata la termen a ratelor, se calculează o dobândă de întârziere. În cazul nerespectării scadenţelor, Ministerul Finanţelor sistează alimentarea  bugetelor locale, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale.