Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a anunţat că românii care cumpără titluri de stat pot câştiga premii de câte 1.000 de lei, iar impozitul pe obligaţiunile în lei pentru populaţie este neimpozitbilă este pe nivelul practicat de bănci la depozite.

Emisiunea, care are o valoare de aproximativ 100 de milioane de lei, face parte din programul Fidelis, care se adresează persoanelor fizice.

Nu este pentru prima oară când statul apelează la o astfel de strategie. În urmă cu un an, Ministerul Finanţelor a lansat o emisiune similară, fiecare obligaţiune având valoarea nominală de 1.000 de lei. S-au cumpărat obligaţiuni în valoare de 65 de milioane de lei, care au o dobândă anuală de 2,15 la sută.

De această dată, valoarea unui titlu a fost redusă la 100 de lei, pentru a face campania mai accesibilă. ”Este o emisiune cu scop educativ. Ne dorim ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă să economiseşti”, a spus Anca Dragu.

O sută de deţinători de titluri vor primi un bonus de o mie de lei, aleşi printr-o loterie. Dobânda va fi de aproximativ 2 la sută, peste cele practicate de bănci, motivul fiind faptul că dobânda la stat nu este impozitată.

Aceste obligaţiuni vor avea o lichiditate garantată, astfel că băncile sunt stimulate să cumpere aceste titluri de la persoanele fizice înainte de scadenţă, pentru că le pot folosi pentru a se împrumuta de la Banca Naţională a României.

Scandenţa titlurilor este în 2018.