Retailerul britanic Marks & Spencer, aflat într-o situaţie financiară dificilă, începe consultările cu cei 101 angajaţi pentru închiderea celor şase magazine din România, în cadrul restructurării activităţii pe plan mondial, conducerea companiei propunând închiderea tuturor celor 53 de magazine aflate integral în proprietatea firmei pe zece pieţe, potrivit unui comunicat publicat marţi.

Marks & Spencer a înregistrat, la nivel internaţional, în trimestrul al doilea al acestui an o scădere de 8,9% a vânzărilor de îmbrăcăminte şi bunuri pentru locuinţe, cel mai mare din ultimii opt ani, în condiţiile în care directorul general Steve Rowe a modificat politica de preţuri a retailerului britanic, într-o perioadă de încredere scăzută în economia britanică.

Pe piaţa din România, compania a avut mari probleme în a atinge pragul de rentabilitate în ultimii cinci ani, potrivit directorului regional pentru Europa, China şi India în cadrul Marks & Spencer, Jonathan Glenister.

„Având în vedere analiza cuprinzătoare a activităţii internaţionale a grupului, am efectuat o evaluare aprofundată a activităţii noastre din România şi a oportunităţilor de creştere pe termen lung pentru Marks & Spencer pe piaţă. Analiza noastră a arătat că în ultimii cinci ani am avut mari dificultăţi în a atinge pragul de rentabilitate şi nu mai putem continua activitatea din România”, a declarat Glenister, citat în comunicat. 

Conducerea Marks & Spencer susţine că firma vrea să respecte în totalitate prevederile legislaţiei muncii din România, iar acest angajament include iniţierea dialogului cu Comitetul european de întreprindere şi cu angajaţii în vederea începerii procesului de consultare pe marginea acestor propuneri, potrivit comunicatului.

Marks & Spencer propune închiderea tuturor celor 53 magazine aflate integral în proprietatea sa pe aceste zece pieţe, inclusiv zece magazine în China şi şapte în Franţa, precum şi a magazinelor sale din Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia, Olanda, Belgia şi România.

Grupul începe marţi consultările cu cei 101 angajaţi din România pe marginea propunerilor.

Propunerile de închidere a celor şase magazine din România au fost elaborate de Marks & Spencer în urma unei analize a celor 466 magazine internaţionale ale sale, care a examinat performanţa şi potenţialul fiecăreia dintre pieţele pe care grupul este prezent.

Anul trecut, operaţiunile desfăşurate de grup prin companii aflate în proprietatea sa pe zece pieţe au înregistrat o pierdere de 45 milioane lire sterline (61 milioane euro) şi venituri de 171 milioane lire sterline (232 milioane euro).

”Analiza a indicat că această situaţie este cauzată de o serie de factori, printre care portofoliul fragmentat de magazine deţinute şi dimensiunea redusă a afacerilor. În plus, există oportunităţi limitate de creştere pe aceste pieţe în viitor”, se arată în comunicat.