Statuia Libertăţii din Ploieşti nu va putea fi mutată fără a pune în pericol integritatea soclului de marmură. Potrivit reprezentanţilor de la Direcţia de Cultură blocurile de marmură care constituie soclul nu sunt nişte simple plăci de decor şi au o grosime considerabilă cu rolul de a susţine statuia din bronz ce o reprezintă pe zeiţa Minerva, simbol al înţelepciunii. În momentul în care a fost demontată, în 2010, constructorii au descoperit că soclul nu avea o armătură de susţinere ci blocurile de marmură asigurau, petrecute, susţinerea necesară.

Proiectanţii au optat în noul loc în care a fost amplasată (sensul giratoriu de la Catedrala Sfântul Ioan), pentru un soclul cu miez de beton armat pe care blocurile de marmură au fost lipite.

„Instalarea Statuii Libertăţii în mijlocul Sensului giratoriu este un lucru pozitiv. Statuia este acum în al patrulea loc de-a lungul istoriei sale. Soclul monumentului era compus din blocuri de marmură, deci nu placat cu marmură, care asigurau susţinerea statuii. O eventuală ală mutare i-ar pune în pericol integritatea, existând riscul ca blocurile de marmură să fie distruse în cursul procesului de desprindere“, explică Constantin Stere, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Prahova.

Ideea unei noi mutări a venit de la conducerea Primăriei

Ideea unei noi mutări aparţine viceprimarului Iulian Teodorescu şi a fost vehiculată în 2012 şi 2013. Viceprimarul a invocat în defavoarea actualului amplasament, lipsa de accesabilitate a statuii pentru publicul ploieştean.

 Acesta dorea să o aducă în faţa hotelului Prahova, după ce va fi amenajată o piaţă pietonală în zonă. „Ideea a fost discutată de mine şi de către domnul primar pentru a face o parcare subterană în faţa Hotelului Prahova şi de a amenaja deasupra o piaţă pietonală, unde va fi amplasată şi statuia Libertăţii”, declara în 2013 viceprimarul Ploieştiului, Iulian Teodorescu.

Monumentul o reprezintă pe zeiţa Minerva cu o suliţă şi o boneta frigiană şi a fost realizat  la Paris şi adus în Ploieşti în 1876, prin subscripţie publică. Statuia a fost montată pe un soclu conceput de arhitectul Toma N. Socolescu şi a fost dezvelită oficial în 1881.