Zilele lucrătoare interpuse între zilele de sărbătoare legală şi cele de week-end ar putea deveni automat libere, potrivit unui proiect de lege elaborat de mai mulţi parlamentari PSD, scrie avocatnet.ro. Aceştia propun ca zilele lucrătoare interpuse între zilele de sărbătoare legală şi cele de week-end să devină automat zile libere, fără ca Guvernul să mai emită vreun act normativ, aşa cum se întâmplă în prezent.

Codul muncii prevede, în prezent, 12 sărbători legale, iar 9 dintre aceste perioade nelucrătoare pica în timpul săptămânii normale de lucru (luni-vineri), multe intervenind în zile de joi sau marţi. În aceste cazuri, Guvernul a acordat în nenumărate rânduri zile libere în plus, pentru a lega sărbătorile legale de week-end.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, stabilirea „mini-vacanţelor“ prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor de turism, având ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească. „Totodată, în urma creşterii volumului de vânzări a pachetelor de turism, se va înregistra, în mod automat, şi o creştere a sumelor atrase la bugetul de stat“, motivează iniţiatorii propunerii legislative.

Proiectul de lege trebuie sa treacă de votul senatorilor, apoi sa fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, forul decizional. Ulterior, trebuie sa fie promulgat de presedintele statului si apoi publicat in Monitorul Oficial. 

Iniţiativa are suspiciuni de populism, deoarece apare în ajunul campaniei electorale pentru preşedinţie.