În 2014, vor fi disponibile 20 mii de tichete pentru Programul Rabla, în valoare de 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140 de milioane de lei. Marea modificare este aceea că vor putea fi acceptate pentru casare şi maşini mai vechi de opt ani, în loc de zece ani, cum era până acum.

Ministerul Mediului vrea să modifice programul Rabla. Pentru prima dată, voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor ci vor fi distribuite electronic dealerilor auto.

Ei vor trebui apoi să aducă reprezentantului dovada casării maşinii vechi pentru a pentru a cumpăra o alta, cu reducere. Nu este însă obligatoriu ca persoana care îşi casează maşina să cumpere una nouă. Astfel, acest document de casare poate fi înstrăinat fără probleme, iar de reducere poate beneficia şi altcineva. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, iar valoarea acestuia este de 6.500 lei.

Pentru stimularea achiziţiei de autovehicule „prietenoase“ cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

În 2014, vor fi disponibile 20.000 de tichete în valoare de 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140 de milioane de lei.

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Scopul acestor modificări este acela de a simplifica procedura, în aşa fel încât cetăţenii să poată să acceseze cu mai multă uşurinţă acest program, potrivit oficialilor din Ministerul Mediului.

Dezbaterea publică pe marginea Programului „Rabla“ 2014 se va întinde pe durata a zece zile.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul Programului „Rabla 2013“, iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

Statistica Direcţiei Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.