TITLURILE ZILEI:
• Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    • Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 28 aprilie 2017 3:28:23

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Cum alegem un vin bun?


6 august 2013

citeşte totul despre:
vinul,
transparente,
stocati,
hypermarketuri,
eticheta,
consumul,
cumparam,
ambalate,
avantaje,
caldura,
frumos,
imbuteliat,
lumina,
pastrarerating  rating  rating     (271 vizualizări)

Există oameni care ştiu dacă vinul sau şampania din faţa lor este de calitate. Sunt oameni care îţi pot spune chiar şi ce gust ar cam putea să aibă, doar analizând sticla. Nu este vorba despre şarlatanie, ci despre dezvoltarea abilităţii de a citi eticheta, combinată cu multe cunoştinţe despre vinuri.

Atunci când cumpărăm o sticlă de vin, trebuie să avem în vedere trei lucruri: cum arată sticla, din ce este făcut dopul şi ce informaţii ne oferă etichetă.

Dintre toate ambalajele în care poate fi ţinut, sticla e cea care asigură cea mai bună conservare a calităţilor vinului. Indiferent dacă vinul îmbuteliat e alb sau roşu, sticla ar trebui să fie închisă la culoare, pentru că vinul este sensibil la ultraviolete. Dar, sticlele închise la culoare au dezavantajul de a camufla culoarea vinului, şi din motive de marketing, vinurile roze şi cele albe, care sunt destinate unui consum rapid, sunt îmbuteliate în sticlă transparenta. Tot în sticlă transparenta sunt îmbuteliate şi unele vinurile licoroase (vinurile dulci tip Tokaj, Sauternes sau Lacrima lui Ovidiu), care sunt protejate de ultraviolete datorită cantităţii mari de zahăr pe care o conţin. În cazul şampaniei, sticla are pe fund o adâncitură şi este mai groasă (şi deci mai grea) decât cea folosită la îmbutelierea vinului, pentru că trebuie să reziste la presiunea imensă care se dezvoltă odată cu formarea bulelor. Adâncitura de pe fundul sticlei, era o dovadă de rezistenţă pe vremea când sticla se producea în ateliere prin suflare. O mare parte din vinuri sunt şi ele ambalate în sticle de acest tip, nu este un detaliu obligatoriu la modul absolut, dar cei mai mulţi producători care se respectă, le folosesc. Vinul este viu, tot timpul în transformare, şi odată îmbuteliat, evoluează în sticlă. Evoluţia lui e cu atât mai rapidă, cu cât sticla este mai mică. Din acest motiv, nu este bine să cumpăraţi şi să stocaţi sticle de 375 ml, iar dacă le primiţi, beţi-le repede. De asemenea, dacă faceţi vinul cadou sau dacă îl cumpăraţi pentru păstrare, nu alegeţi sticle transparente, indiferent cât de frumos străluceşte vinul prin ele…

Dopul unei sticle de vin este făcut în mod tradiţional din plută. Dopul de plută se foloseşte de pe vremea grecilor, are multe avantaje, dar şi un dezavantaj. Ţinută mult timp în mediu foarte uscat, pluta se strânge, sticla îşi pierde etanşeitatea şi vinul se oxidează în contact cu aerul. Din acest motiv sticlele de vin se păstrează în pivniţă şi culcate, pentru ca dopul să rămână în contact cu vinul din sticlă. Dar dopul de plută este scump, de aceea în ultimii ani au apărut dopuri din materiale alternative ca siliconul sau plasticul, mai ieftine dar nu la fel de bune calitativ. Tot din motive de marketing, au apărut pe piaţa sticle de vin cu dop înşurubabil, ca cel al băuturilor spirtoase sau capsate ca berea. Sunt vinuri care se deschid uşor, fără tirbuşon, special făcute pentru a încuraja consumul de vin la discotecă. Aceste vinuri nu sunt destinate păstrării. Verificaţi ce tip de dop are vinul pe care vreţi să-l cumpăraţi, ca să ştiţi din ce categorie face parte.

Şi încă ceva. Verificaţi locurile din care cumpăraţi. Există câteva hypermarketuri care au o selecţie bună de vinuri şi un spaţiu de expunere cu condiţii de temperatură decente, dar supermarketul nu e locul cel mai fericit pentru a cumpăra vin. Sticlele sunt depozitate în picioare şi stau pe rafturi în lumină şi căldură. Ideal ar fi ca atunci când aveţi un buget mai mare de 30 de lei pentru o sticlă de vin, să încercaţi să cumpăraţi dintr-un magazin specializat. Pe lângă garanţia unor condiţii de stocare decente, aveţi uneori şansa să beneficiaţi şi de personal specializat – chiar pasionat – care vă poate ajuta să faceţi o alegere bună. În plus, vinurile scumpe nu se prea vând la supermarket, deci riscul ca vinul pe care îl cumpăraţi să fii stat mult timp în condiţiile de la raft, creşte direct proporţional cu preţul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi politisti la biserica; unul dintre ei il intreaba pe preot care avea bratul in ghips:
– Ce ai patit, parinte?
– Nimic fiule, m-am impiedicat de bideu si mi-am rupt mana.
Ies politaii din biserica si primul il intreaba pe al doilea:
– Ce dracu e ala bideu???
– Eu de unde sa stiu, sunt mai bine de zece ani de cand nu am mai fost la biserica!
„Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!” — Nikolai Gogol

Curs valutar
27 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5289 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.1565 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3615 RON

Lira sterlina a crescut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online