De la Steve Jobs încoace, Apple s-a priceput la o chestie: să închidă cât de mult poate sistemul. Astfel, iPhone e un telefon pe care nu-l poţi repara chiar peste tot. Dar şi dacă o faci nu rămâne fără urmări. De data asta, compania explică şi de ce are un astfel de comportament.

Apple a fost prima companie care să vândă un telefon a cărui baterie nu putea fi scoasă decât în service. A funcţionat atât de bine, încât toţi producătorii fac asta acum. Dar Apple mai face un lucru pe iPhone. Dacă îţi înlocuieşti bateria la alt service în afară de al său, în meniu o să-ţi apară un avertisment.

Acesta a fost replicat cu succes de cei de la iFixit şi astfel l-au confirmat. Ei şi-au făcut un renume din dezmembrarea telefoanelor, dar şi din promovarea reparării dispozitivelor electronice. Mesajul pe care l-ar afişa Apple, în iPhone, odată cu ultima versiune de iOS te informează că nu a putut verifica dacă telefonul are o baterie conformă cu standardele Apple sau nu.

Ce spune Apple despre schimbarea bateriei la iPhone

„Această informare e acolo pentru a-i proteja pe utilizatori de bateriile de proastă calitate care pot duce la probleme de siguranţă sau performanţă”, a transmis Apple. Recomandarea e ca cei care vor să schimbe bateria din iPhone s-o facă doar cu un produs potrivit şi la un service autorizat.

Poziţia companiei e susţinută de Nadim Maluf, director executiv al Qnovo. Compania acestuia dezvoltă software pentru măsurarea performanţei bateriilor, inclusiv pentru telefoane Android.

„În China, oamenii sunt extrem de buni să ia orice model nou lansat de Apple, Samsung, sau LG, să-l demonteze, să copieze bateria şi să creeze o replică. Ce-i interior, cine ştie, poate fi făcut de producători de mâna a doua, a treia, a patra”, a afirmat acesta.

Problema iFixit e că ei militează pentru posibilitatea de a-ţi repara singur electronicele. Problema Apple e că, în primul rând, pierde bani dacă oamenii îşi repara produsele sale în alte părţi, în special când vine vorba de iPhone. Apoi, e şi problema integrităţii unui produs, deoarece nu toate componentele sunt produse la acelaşi nivel. Mai ales cele de la terţi.