Există sau nu viaţa în univers, dincolo de cea de pe planeta noastră? Iată o întrebare pentru care oamenii de ştiinţă nu au putut oferi până acum răspunsuri considerate a fi certe. Pe baza cercetărilor statistice, teoretic viaţa este posibilă şi pe alte planete, probabil foarte îndepărtate. În special în ultimul secol, căutarea vieţii extraterestre a devenit o ţintă pentru oamenii de ştiinţă.

Au apărut multe ipoteze şi chiar celebrele teorii ale conspiraţiilor guvernamentale, care spun că Statele Unite ale Americii (SUA) şi alte mari puteri internaţionale ar avea dovezi ale existenţei extratereştrilor, dar le ascund de public pentru a evita răsturnarea ordinii mondiale.

De curând, celebra agenţie americană NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială) a prezentat principalele concluzii ale unui studiu complex asupra sutelor de cazuri raportate de OZN-uri. NASA a menţionat faptul că a studiat evenimente cereşti care nu pot fi identificate drept a fi aparate de zbor sau fenomene naturale, cel puţin dintr-o perspectivă ştiinţifică. Acest demers a fost considerat tocmai o deschidere a agenţiei guvernamentale spre public, pentru a elimina teoriile conspirative.

Inteligenţa extraterestră, căutată de cercetători

Proiectul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) explorează în prezent noi frecvenţe în încercarea sa de a detecta viaţa extraterestră. Cercetătorii se concentrează în mod curent pe identificarea unor semnale neobişnuite care ar putea indica chiar existenţa unei vieţi inteligente la mare depărtare de Terra, care utilizează o tehnologie avansată. În aproximativ 60 de ani de căutări ale unor astfel de semnale, nu s-au înregistrat rezultate care să valideze existenţa unor societăţi extraterestre avansate tehnologic.

 



Modul în care percepem fiinţele extraterestre

Dacă ne gândim la benzi desenate, cărţi, filme şi jocuri, observăm că în cele mai multe cazuri fiinţele extraterestre sunt imaginate sub o formă umanoidă, ceva mai monstruoasă. Altfel spus, considerăm că acestea nu sunt foarte diferite, în esenţă, de oameni, din multe puncte de vedere. Cu bune sau cu rele intenţii, creaturile extraterestre sunt ilustrate ca fiinţe foarte inteligente, poate chiar mai avansate decât societatea umană.

Filme precum Fără zgomot (2018), Viaţă, primele semne (2017) sau Primul contact (2016) sunt printre cele mai recente lungmetraje SF care expun teme ale contactului dintre oameni şi extratereştri. În domeniul jocurilor video, creativitatea nu are limite. Putem menţiona titluri ca Alien: Isolation (2014), Aliens: Fireteam Elite (2021) sau Aliens: Dark Descent (2023). Tema este explorată şi în universul jocurilor de cazino online, în sloturi precum Pharaohs and Aliens (2016) sau Alien Antix (2020).

Noua abordare SETI

În cadrul proiectului SETI, oamenii de ştiinţă îşi îndreaptă atenţia acum către frecvenţe neexplorate anterior. Căutarea inteligenţei extraterestre se bazează pe ipoteza conform căreia astfel de civilizaţii ar utiliza tehnologii similare cu cele de pe Terra - radare, sateliţi, telefonie mobilă şi internet.

Astfel de tehnologii generează semnale detectabile în frecvenţe radio. Căutările de până acum au explorat doar banda de frecvenţe radio de peste 600 MHz, lăsând frecvenţele mai joase în mare parte neexplorate. Tehnologia de ultimă generaţie a permis crearea de telescoape care operează la frecvenţe mai joase. Undele radio la aceste frecvenţe au mai puţină energie, ceea ce le face mai greu de detectat.

De curând a fost folosit de exemplu Low Frequency Array (Lofar), cel mai sensibil telescop de joasă frecvenţă din lume, care funcţionează între 10 şi 250 MHz. Se poate acoperi un câmp vizual mai larg cu ajutorul unor asemenea aparate deja folosite inclusiv în Europa. Sunt cercetate planete care orbitează în jurul altor stele decât Soarele, identificate de satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA.
 



Munca astronomilor şi a celorlalţi specialişti este foarte complexă şi de lungă durată, iar căutarea vieţii extraterestre se află încă în stadii incipiente. Desluşirea misterelor universului nu poate fi o călătorie rapidă, dar oamenii de ştiinţă sunt optimişti cu privire la datele care vor fi aflate în viitor. Cât de mult din ficţiune se va dovedi realitate în privinţa extratereştrilor? Rămâne de văzut, sperăm însă ca orice viitor posibil contact să fie unul cât se poate de paşnic şi să ajute chiar la îmbunătăţirea vieţii pe Pământ prin modele pozitive inspirate