Site-ul Ministerului Justiţiei, blocat joi seară, după anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este indisponibil şi vineri dimineaţă, la mai bine de 12 ore de la anunţul ministrului. Tudorel Toader, care a prezentat un raport de 36 de pagini, ce cuprinde 20 de "categorii de acte şi fapte" - acuzaţii la adresa şefei DNA - spunea că documentul va fi publicat pe site-ul instituţiei, el motivându-şi astfel refuzul de a aduce clarificări şi de a răspunde întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă care a durat 80 de minute.

Ministrul Justiţiei a declarat, joi seară, că va publica pe site-ul ministerului, just.ro, raportul referitor la activitatea managerială a DNA, în baza căruia a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Site-ul s-a blocat însă imediat după anunţul ministrului de declanşare a procedurii de revocare a şefei DNA şi este nefuncţional şi la această oră.

Raportul de 36 de pagini prezentat de Tudorel Toader, care stă la baza deciziei acestuia, are 20 de puncte care prezintă 20 de "categorii de acte şi fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care ministrul Justiţiei i le impută şefei DNA.

Ministrul Justiţiei a arătat că într-un singur an au fost înregisrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional, iar "CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”. El a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13 DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, şi că prin declanşarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat în descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune şi de presiune psihică, iar Guvernul a fost blocat în activitatea de legiutor. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de Guvern în cazul Belina.

De asemenea, Tudorel Toader i-a mai imputat Laurei Codruţa Kovesi: împiedicarea aflării adevărului şi lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă, contestarea actelor şi autorităţii Curţii Constituţionale, implicarea în anchetele altor procurori, comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar, contrar obligaţiilor de rezervă şi deontologice impuse magistraţilor, prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ, creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor DNA şi raportări eronate, tergiversarea soluţionării unor cauze, invocând dosarul Microsoft, neimplicarea în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori de la DNA Ploieşti.