În Franţa, aşa numitele proteste ale “vestelor galbene” câştigă adepţi şi în rândul altor nemulţumiţi iar protestarii par a fi la un pas de victorie.

 

Surse din guvernul francez afirmă că premierul Édouard Philippe ar putea anunţa suspendarea introducerii noilor taxe la carburanţi, scrie Le Figaro. Taxele ar putea fi totuşi să fie aplicate peste câteva luni, după negocieri. Ministrul Culturii a dat lunii asigurări că Philippe va “anunţa un gest de amplă deschidere în următoarele zile”.

 

Anunţul oficial urmează să fie făcut marţi dimineaţă, la o întâlnire cu deputaţii partidului En Marche!

 

În acelaşi timp, întâlnirea dintre premier şi reprezentanţii “vestelor galbene” a fost anulată, după ce protestatarii au declinat invitaţia. Jacline Mouraud, una dintre figurile emblematice ale mişcării de protest, a declarat că a fost ameninţată pe reţelele sociale şi s-a temut să vină la Paris.

 

Noile reglementări din sănătate i-au scos în stradă pe ambulanţierii din domeniul privat, temători că legea le va închide afacerile. Zeci de ambulanţe au blocat traficul în faţa Adunării Naţionale, din Paris.

 

Şi elevii de la 188 de licee de pe tot curprinsul Franţei au părăsit ieri orele în semn de protest faţă de schimbările din educaţie. În tot acest timp, manifestanţii au continuat să blocheze rafinării şi şosele, provocând cozi uriaşe la graniţa cu Spania.

 

Guvernul încearcă să găsească o soluţie pentru cea mai gravă criză a preşedinţiei Macron. Companiile de transport rutier au estimat luni la 400 de milioane de euro pierderile pe care le-au suferit de la începutul manifestaţiilor, în 17 noiembrie.

 

Regiunea Toulouse, unde activitatea a circa 40 de instituţii de învăţământ era perturbată - este cea mai afectată, urmată de regiunea pariziană, cu circa 20 de licee vizate. O maşină a fost incendiată şi un magazin de telefonie a fost vandalizat lângă un liceu din Aubervilliers, la nord de capitala Franţei.

 

La Dijon (centru-est), în jur de 500 de elevi au defilat pe străzi şi s-au confruntat cu forţele de ordine, primii aruncând cu pietre şi poliţiştii ripostând cu gaze lacrimogene. La Nisa, aproape o mie de liceeni au manifestat în susţinerea “vestelor galbene”, scandând “Macron, demisia!”.

 

Preşedintele Emmanuel Macron nu a avut nicio reacţie publică de la revenirea sa duminică de la summitul G20, desfăşurat în Argentina, el preferând să-l trimită pe premierul Edouard Philippe în prima linie pentru a încerca să rezolve cea mai gravă criză cu care executivul se confruntă de la începutul mandatului său.

 

După violenţele incredibile de sâmbătă, în al treilea weekend de proteste al ″vestelor galbene″, premierul Philippe are luni întâlniri cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi cu liderii principalelor partide politice, sperând ca marţi să poată discuta şi cu reprezentanţi ai ″vestelor galbene″.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro