Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut primului-ministru Victor Ponta să fie de acord cu numirea lui Klaus Johannis ca vicepremier pentru a debloca situaţia politică şi pentru ca România să nu fie etichetată ca o ţară instabilă politic.

"Fac un apel la cei doi lideri ai USL să revină la raţiune, pentru că nici unii, nici alţii nu vor să se despartă, în opinia mea, dar au orgolii şi nu ştiu cine pierde. Eu îi propun public premierului Victor Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Johannis viceprim-ministru, ceea ce ar debloca lucrurile şi Guvernul ar deveni foarte rapid funcţional. Nu ne mai putem juca de-a Guvernul", a spus Băsescu miercuri, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Băsescu a apreciat că România trece printr-o "criză de responsabilitate", de care se fac vinovaţi copreşedinţii USL. "Nu avem o criză politică, ci o criză de responsabilitate. Mă refer şi la Ponta, şi la Antonescu. De mai bine de trei săptămâni partidele de la guvernare se află într-o dispută de orgolii  care este de natură să întârzie lucruri extrem de importante, cum este acordul de asociere cu Comisia Europeană pe fondurile europene", a spus preşedintele României.

Acesta a apreciat că un acord Ponta-Antonescu este cu atât mai necesar cu cât ţara noastră are un focar de instabilitate reală în vecinătate, în Ucraina "E inadmisibil, când vezi ce e la frontiera cu Ucraina, să te joci cu stabilitatea Guvernului, dând impresia că avem şi noi instabilitate, dar pe care nu o avem. Apelul meu public este să găsească rapid o formulă. Nu-i nici un capăt de ţară dacă Johannis va fi viceprim-ministru", a afirmat Traian Băsescu.

"Ponta şi Antonescu chiar nu sunteţi responsabili? Faceţi-l viceprim-ministru pe Johannis! Terminaţi odată cu criza!", a mai spus şeful statului.