Dosarul în care sunt judecaţi fostul deputat Ioan Oltean, mai mulţi foşti membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP şi omul de afaceri Mihai Rotaru a ajuns din nou la procurorii DNA, după ce instanţa supremă a decis definitiv ca anchetatorii să completeze rechizitoriul cu descrierea faptelor inculpaţilor, care sunt acuzaţi de despăgubiri ilegale acordate omului de afaceri Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.

Dosarul a ajuns la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie după ce un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară, din 5 octombrie 2016, care a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecării în dosarul în care sunt acuzaţi deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, cinci foşti membri ai  Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici.

Instanţa care a judecat contestaţia a arătat, în decizie: „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan şi Negurici Sergiu. Conform art. 347 alin. 3 raportat la art. 345 alin. 3 C.pr.pen., în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate”.

Dosarul se va întoarce la instanţa supremă după ce procurorii DNA vor completa rechizitoriul cu toate datele cerute de instanţă, termenul de judecată pe fond urmând să fie stabilit ulterior.

Procurorii DNA au trimis dosarul la instanţă în 28 iulie 2016 şi până în 5 octombrie 2016 a fost în procedură de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară a stabilit că poate fi începută judecata pe fond, respingând atunci ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici şi Mihai Rotaru.