Femeile care au copii ar putea ieşi mai devreme la pensie. Un proiect de lege, depus la Parlament, prevede reducerea vârstei de pensionare a femeilor cu doi ani, pentru fiecare copil născut.

Iniţiativa legislativă aparţine deputatului Tudor Ciuhodaru şi vine în contextul în care Guvernul a anunţat că şi femeile ar putea munci până la 65 de ani, la fel ca bărbaţii.

De asemenea, tot mai multe femei care muncesc renunţă sau amână aducerea pe lume a unui copil, pe baza unor considerente economice, ceea ce a dus la un declin demografic îngrijorător, de cinci români pe oră, se arată în proiectul de lege.

Potrivit iniţiatorului, în cazul în care va fi adoptată, legea va avea impact favorabil pe trei segmente socioeconomice, respectiv asupra natalităţii, a reducerii evaziunii şi a muncii la negru, şi asupra speranţei de viaţă.

Statisticile arată că anul trecut, numărul mediu de copii născuţi-vii de către o femeie în cursul întregii sale perioade fertile, din România, a scăzut sub pragul critic de 2,1 sub care are loc scăderea populaţiei, ajungând la un minim istoric de 1,4, potrivit rnews.ro.

În opinia deputatului, dacă se menţine acelaşi ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piaţa muncii, ce va ajunge fără salariaţi, cât şi bugetele de sănătate şi de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat.