Fostul prim-ministru Victor Ponta a afirmat, miercuri, la România TV, că PSD şi ALDE vor trebui să adopte o strategie comună de opoziţie la guvernul Cioloş, el exprimându-şi disponibilitatea de a vota „cu ambele mîini” o moţiune de cenzură ce ar putea fi iniţiată după alegerile locale.

Victor Ponta a spus că a avut în cursul zilei de miercuri o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea privind acţiunile pe care le va întreprinde partidul după alegerile locale. ”Există o strategie de opoziţie faţă de Guvern după 5 iunie pe care trebuie o stabilească liderii PSD şi ALDE”, a declarat Ponta ulterior precizând că şi UNPR, prin preşedintele Valeriu Steriu, va fi inclus în discuţiile ce vor avea loc după alegeri locale.

Ponta susţine că aceste trei partide vor forma majorităţi în consiliile locale şi judeţene rezultate din scrutinul de după 5 iunie, indiferent de scorul fiecăruia, pentru a da un semnal clar pentru alegerile parlamentare, anume că PSD, ALDE şi UNPR sunt gata să-şi asume din toamnă guvernarea.

În ce priveşte depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului Cioloş după alegerile locale, Ponta şi-a exprimat susţinerea pentru acest demers el afirmând că ar vota moţiunea ”cu ambele mâini”.

”Din păcate, Guvernul merge foarte prost nu doar în domeniul economic, ci şi în domeniul social sau al justiţiei”, a mai spus Ponta.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la Galaţi, întrebat despre depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului, că ”nu este o opţiune la care se renunţă total, dar este ultima opţiune”, adăugând că va încerca să facă o analiză în acest sens după alegerile locale.

Liviu Dragnea a afirmat că, deşi discuţia privind oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură devine ”îndreptăţită”, pentru că ”în toată ţara creşte dorinţa cetăţenilor de a pleca acest Guvern”, există însă ”o mare responsabilitate” din partea PSD.

”Eu, ca preşedinte al PSD, nu îmi permit să vântur tot felul de scenarii înainte de a face o analiză sănătoasă, pentru că dacă în PSD am decis, că eu am decis, că acest Guvern trebuie să pice, din momentul acela se anunţă, încep procedurile şi pică. Şi ajungem în etapa în care mergem la Cotroceni, la domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis, neavând nicio garanţie că dumnealui va propune sau că va desemna un Guvern la propunerea noastră. Riscăm să ajungem într-o situaţie de instabilitate şi mai mare, cu o propunere care vine în Parlament, care să nu fie votată de noi, cu un Guvern cu atribuţiuni limitate, cum spunea domnul Tăriceanu, eventual şi alegeri anticipate în preajma alegerilor la termen”, a spus Dragnea, întrebat dacă este de acord cu declaraţiile liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora o moţiune de cenzură ar fi necesară pentru a limita atribuţiile Guvernului condus de Dacian Cioloş. 

viewscnt