A trecut un an de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, iar demersul celor de la USL de a-l alunga pe şeful statului de la Cotroceni a influenţat diferit încrederea românilor în politicieni şi în instituţiile statului.

 

Declanşarea suspendării a fost pregătită minuţios de USL, în doar patru zile. Pe 3 iulie, Guvernul emitea două Ordonanţe de Urgenţă. Prin prima, CCR nu mai putea să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului, implicit asupra schimbării preşedinţilor celor două Camere şi suspendării şefului statului. A doua ordonanţă schimba limita de validare a referendumului, care putea fi aprobat dacă 50% plus 1 dintre cei care mergeau la vot se pronunţau favorabil.
Pe 6 iulie, planul de suspendare era votat de Parlament. Traian Băsescu a venit în plen doar pentru o simplă formalitate. Decizia politică era deja luată.
Votul din plen n-a surprins pe nimeni, iar transferul de putere la Cotroceni a fost discret. Crin Antonescu a preluat funcţia, iar Traian Băsescu s-a mutat, cu arme şi bagaje, la sediul de campanie.
A urmat aproape o lună în care ambele tabere s-au întrecut în tactici de mobilizare a susţinătorilor.

29 iulie 2012. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a ales să boicoteze referendumul. Potrivit datelor de atunci, doar 46,24% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, dintre care peste 87% s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
După anunţarea rezultatelor, USL a contestat numărul total al alegătorilor şi a susţinut că, de fapt, sunt mai puţini români cu drept de vot, iar referendumul ar trebui validat. Scandalul listelor electorale a dus la demisia a doi miniştri, cel al Internelor, Ioan Rus, şi cel al Administraţiei, Victor Paul Dobre.
Curtea Constituţională întârzie verdictul în privinţa validării sau a invalidarea referendumului. Iar lucrurile devin tot mai complicate.

Magistraţii CCR au cerut listele permanente, menţionând că au primit date "contradictorii". Trei săptămâni mai târziu, pe 21 august, judecătorii Curţii au invalidat referendumul. Potrivit acestora, referendumul s-a desfăşurat corect, dar nu a fost atins cvorumul legal, adică 50% plus 1 dintre alegători.

După o lună şi jumătate de suspendare, Traian Băsescu a revenit la Palatul Cotroceni, după cea de-a doua tentativă parlamentară de demitere a sa.

Săptămâna aceasta, Institutul Naţional de Statistică a prezentat rezultatele Recensământului populaţiei din octombrie 2011. Dacă datele acestuia ar fi fost centralizate şi validate în timp util, Traian Băsescu nu ar mai fi fost astăzi preşedinte al României.