Cererea de arbitraj pentru autonomia "Tinutului secuiesc", solicitata de mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsa marti, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.
Preşedinta delegaţiei României la acest congres, prahoveanca Ludmila Sfîrloaga, a declarat că cererea a fost respinsă pentru ca "nu este de competenţa Congresului şi a Consiliului Europei". Potrivit acesteia, tema în cauză face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbatută în ţară şi nu la instanţele europene.
Cele 47 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita si Mures care au solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea obtinerii autonomiei 'Tinutului secuiesc' au fost reprezentate la Strasbourg, printre altii, de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se arata într-un comunicat de presa transmis de catre secretariatul delegatiei României la Congres.
"Dezbaterea a fost una foarte aprinsa, la aceasta participând membri din Franta, Italia, Finlanda, Portugalia si Republica Moldova (...) Chiar daca prezenta unui grup de aproximativ 20 de persoane de nationalitate maghiara, condus de sefa delegatiei Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, presedinta delegatiei nationale a României, dna Ludmila Sfîrloaga, a reusit, prin interventia sa argumentata si hotarâta, sa obtina respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentantii 'Tinutului secuiesc' cât si a posibilitatii ca acest Congres sa trimita o misiune de monitorizare în România. Acest demers a avut sprijinul celorlalti membri ai delegatiei României", se mentioneaza în documentul citat.
Ludmila Sfîrloagă este consilier judeţean şi a fost, în anul 2008, prima femeie şi în acelaşi timp, prima româncă, aleasă preşedinte al Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Consiliul Europei.