Elena Udrea a afirmat, la Realitatea TV, că Monica Macovei a renunţat să mai critice conducerea PDL şi pe Vasile Blaga pentru a mai prinde un loc eligibil pe lista partidului la alegerile europarlamentare.

"Din punctul meu de vedere a demonstrat că nu are principii. A trecut peste toate criticile pe care le-a formulat, a uitat toată opoziţia la Vasile Blaga şi la cei din conducerea partidului pe care şi ea i-a contracandidat în martie anul trecut odată cu mine pentru că are interesul să candideze pe un loc eligibil la alegerile europarlamentare", a afirmat Elena Udrea.

Ea susţine că Macovei putea alege să candideze independent dacă democrat-liberalii nu o mai susţineau. "Monica Macovei ar fi câştigat şi dacă mergea fără susţinerea unui partid. Trebuia să aibă curajul să facă lucrul acesta şi dacă partidul nu ar fi susţinut-o", a mai spus Udrea.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat din nou dezamăgit de PDL, după ce şefii grupurilor parlamentare  "au semnat pentru diminuarea atribuţiunilor ANI". Şeful statului a spus pe 11 decembrie că acest fapt este, totuşi, doar o confirmare a rupturii dintre el şi democrat-liberali şi a criticat dur lipsa de reacţie a europarlamentarului Monica Macovei în acest caz.

"Pentru mine, marea dezamăgire, dar este doar o confirmare a despărţirii mele de PDL, este că în faza iniţială şefii celor două grupuri de la Senat şi Camera Deputaţilor, domnul Toader şi domnul Rădulescu, au semnat pentru diminuarea atribuţiunilor ANI. Nu cred că Toader sau Rădulescu au semnat fără să îşi consulte conducerea partidului", a declarat Băsescu, miercuri, la B1 TV.

El a criticat-o şi pe Monica Macovei, europarlamentar democrat-liberal, pentru faptul că nu a luat nicio atitudine în faţa acestui lucru.

"M-am uitat la Monica Macovei, care tot timpul avea atitudine. Monica Macovei nu a luat nicio atitudine publică când şeful grupului PDL de la Senat a semnat pentru reducerea atribuţiunilor ANI, şeful grupului PDL de la Camera Deputaţilor a semnat, alături de PSD şi PNL, pentru rezolvarea problemelor de incompatibilitate. Mi se pare prea mult pentru un loc eligibil la europarlamentare, prea mult se sacrifică principiile atâţia ani afişate. (...) Monica Macovei, care face morală tuturor, am vrut să-i transmit acest mesaj", a spus şeful statului