Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri pe tema imunizării, că "este inadmisibil" ca în România să apară an de ani crize din cauza lipsei vaccinurilor, el fiind hotărât să rezolve această problemă, şi consideră că, înainte de a promova campanii de informare, trebuie găsite soluţii pentru stocurile de vaccinuri, pentru că altfel va apărea o situaţie "ridicolă", în care sunt impuse sancţiuni, în lipsa vaccinurilor.

"Adevărul este că înainte de a gândi campanii de informare sau obligativităţi în legătură cu vaccinarea trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există şi sunt disponibile pe piaţă, pentru că altfel riscăm să ajungem într-o situaţie ridicolă, în care impunem sancţiuni, dar nu avem stocuri", a spus premierul.

El a afirmat că este hotărât "100%" să rezolve această problemă. "Este o situaţie care nu mai poate fi tolerată sau acceptată. Este inadmisibil ca în România să existe an de an crize multiple din cauza lipsei repetate a vaccinurilor. Este de asemenea inadmisibil, pentru că această situaţie a adus suferinţă acelor familii ai căror copii au murit de rujeolă", a afirmat premierul.

Grindeanu a mai spus că "nu există scuze" pentru dramele copiilor care au avut probleme de sănătate din cauza lipsei vaccinurilor.

"Am ajuns să raportăm situaţii în care pe anumite tipuri de vaccinuri doar unul din doi copii mai este imunizat. Viaţa unui om, a unui copil nu trebuie să depindă de soartă sau de o ladă frigorică în care să i se aducă vaccinul necesar de peste hotare", a spus el, adăugând că problema vaccinurilor este "o prioritate".

El a reiterat că echipa sa lucrează la un pachet de soluţii pentru criza vaccinurilor, precum înfiinţarea unui stoc naţional şi schimbarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor.