Liderii PSD se întrunesc marţi, de la ora 14.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru aprobarea componenţei Guvernului Grindeanu, urmând ca la ora 15.00 să aibă loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru să aibă o scurtă prezentare.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a afirmat, săptămâna trecută, că din Cabinetul său vor face parte numai oameni politici, care au fost validaţi în Comitetul Executiv al partidului.

“Vorbim de un guvern politic. În cadrul PSD, deciziile se vor lua marţi, în cadrul CEx. Aici nu vorbim de preferinţe şi de prietenii, aici vorbim de responsabilitatea celor două partide, PSD şi ALDE, de a propune oameni politici pe domeniile respective, iar această decizie se va lua politic, în forurile de conducere, marţi”, a precizat Sorin Grindeanu, întrebat despre componenţa Cabinetului său.

Premierul desemnat a subliniat faptul că este vorba despre “un guvern politic, nu un guvern tehnocrat, de oameni care vor trece prin votul CEx în cazul PSD”.

“Fiecare dintre cele două partide vor propune oameni de toată isprava care se vor ţine de programul de guvernare”, a conchis premierului desemnat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la România TV, că lista cu miniştrii din Cabinetul Grindeanu este completă, urmând ca ALDE să primească patru ministere, noul Guvernul având în componenţă opt femei din peste 20 de portofolii.

Conform unor surse din partid, din viitorul Cabinet ar urma să facă parte:
Ministerul Economiei - Mihai Tudose;
Ministerul de Finanţe - Cristian Socol sau Viorel Ştefan;
Ministerul Fondurilor Europene - Marius Nica;
Ministerul Apărării - Georgian Pop;
Ministerul de Interne - Gabriel Vlase;
Ministerul de Justiţie - Florin Iordache;
Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Intotero;
Ministerul Agriculturii - Daniel Botănoiu;
Ministerul Dezvoltării - Sevil Shhaideh;
Ministerul pentru Tineret şi Sport - Gabriel Petrea;
Ministerul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall;
Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor;
Ministerul Sănătăţii - Dinu Cristina Elena sau Sorina Pintea;
Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu;
Ministerul Energiei - Iulian Iancu;
Ministerul Educaţiei - Mihnea Costoiu;
Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor - Florin Jianu;
Ministerul apelor şi pădurilor - Doina Pană. 

ALDE va avea 4 ministere, care, potrivit unor surse vor fi:
Ministerul Mediului - Daniel Constantin;
Ministerul Comunicaţiilor - Sorin Câmpeanu;
Ministerul Culturii - Daniel Barbu;
Ministerul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Steluţa Cătăniciu sau Graţiela Gavrilescu.

Conform calendarului anunţat de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi transmis şi preşedintelui Klaus Iohannis, noul Executiv ar urma să depună jurământul în 4 ianuarie, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intenţionând ca prima şedinţă a Guvernului să fie în aceeaşi zi, la ora 21.00

Marţi, 3 ianuarie, la ora 10.30, ar urma să fie şedinţe de Birou Permanent, iar la ora 12.00 şedinţe ale plenului atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. La ora 14.00, vor fi şedinţele conducerilor PSD şi ALDE pentru aprobarea componenţei Cabinetului, iar la ora 15.00 va fi o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru va avea o scurtă prezentare.

În jurul orei 16.00 - 16.30 premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate  Birourile permanente reunite.

Miercuri, 4 ianuarie, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00. La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului.