Milioane de euro furaţi din banii statului au finanţat campaniile electorale ale PDL. Asta susţine fostul ministru al Comunicaţiilor, prahoveanul Gabriel Sandu, în denunţul său depus la DNA. El le-a explicat procurorilor mecanismele de finanţare folosite de democrat-liberali, în campaniile electorale, pentru Primăria Capitalei, pentru europarlamentare şi prezidenţiale, în anii 2008 şi 2009, în plină criză economică.

Se pare că tocmai aceste declaraţii l-au scăpat pe fostul ministru al Comunicaţiilor de arestul preventiv. După ce a stat aproape patru luni după gratii, a scris în faţa procurorilor pagini întregi despre cum funcţiona PDL în perioada campaniilor electorale.

„Aşteptările liderilor politici ai PDL erau să sprijin campaniile electorale. Astfel, toate cheltuielile şi obligaţiile cu acest scop au fost ordonate chiar sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Alin Albu etc”, se arată în denunţul lui Gabriel Sandu.

Gabriel Sandu susţine că menţinerea în funcţia de ministru al Comunicaţiilor a fost condiţionată de finanţarea campaniilor electorale din 2009. Şefii partidului i-ar fi impus chiar să se întâlnească în particular cu potenţiali finanţatori.

„La început mi-a fost teamă că nu înţeleg bine mecanismul, dar după ce l-am înţeles, mi-a fost şi mai teamă să-l denunţ. De la cei mai mărunţi funcţionari publici şi până la campania prezidenţială, toată lumea beneficia de darurile corporatiste furate din contribuţii publice sau comisioane”, mai scrie Gabriel Sandu în denunţul său.

Gabriel Sandu le-a dezvăluit anchetatorilor şi sumele vehiculate în campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare şi pentru cele prezidenţialele din 2009.

Cel mai mult ar fi costat scrisorile electorale trimise pentru a convinge alegătorii să voteze cu Traian Băsescu: un milion şi jumătate de euro.

Robertei Anastase, vicepreşedinte PDL şi preşedinte al PDL Prahova, i-ar fi donat 400.000 de euro, plus alte câteva sute de mii de euro pentru materiale electorale. Un total de 2.450.000 de euro.

Şi campania din 2008 pentru primăria capitalei, la care a candidat Vasile Blaga, l-ar fi costat pe Gabriel Sandu 320.000 de euro. Iar parlamentarele din acelaşi an, alţi aproape 600.000 de euro. Bani investiţi în pixuri, bannere, geci, pungi şi mese la restaurant pentru alegători.

Povestea cu iz penal a contractelor Microsoft începe în urmă cu 12 ani. În septembrie 2003, Guvernul României încheie un acord cadru cu Microsoft pentru cumpărarea a 50.000 de licenţe la preţ redus pentru computerele din întreaga administraţie publică centrală.

Anchetatorii susţin că întreaga afacere stă sub semnul corupţiei şi a fost pusă la cale de Claudiu Florică, directorul Fujitsu Siemens Computers România. El ar fi pus bazele unei reţele care urmărea cumpărarea politicienilor ce urmau să facă lobby pentru semnarea unui contract din care dispărea preţul redus.

Trei guverne, cel puţin zece miniştri şi trei prim-miniştri au avizat, timp de zece ani, unul dintre cele mai mari contracte din istoria Romaniei moderne. 105 milioane de dolari şi 110 de milioane de euro au fost plătite pentru închirierea unor programe de computer, cu preţuri duble faţă de cele ale pieţei de profil.

SURSA Digi24.ro