MAE anunţă că declaraţia pe propria răspundere necesară pentru românii care votează în străinătate este disponibilă atât pe site-ul instituţiei, cât şi pe cel al Biroului Electoral Central, reamintind că formularul poate fi completat înainte de intrarea în secţia de votare, unde va fi doar semnat. "Conform deciziei BEC nr. 125D din data de 4 noiembrie, emisă ca urmare a întrevederii şi pe baza propunerilor ministrului Afacerilor Externe, MAE pune la dispoziţia cetăţenilor români care vor vota în străinătate la turul doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui României formularul declaraţiei pe proprie răspundere. Formularul este disponibil pe site-ul MAE, inclusiv în cadrul secţiunii dedicate alegerilor prezidenţiale: http://www.mae.ro/prezidentiale-2014", se arată într-un comunicat al instituţiei publicat de MEDIAFAX.

MAE precizează că alegătorii români din străinătate pot descărca de pe site formularul declaraţiei pe proprie răspundere conform căreia nu au mai votat şi nu vor mai vota la turul de scrutin din 16 noiembrie 2014 pentru alegerea preşedintelui României şi îl pot completa înainte de a intra în secţia de votare.

Ministerul de Externe informează că formularul a fost postat şi pe site-ul Biroului Electoral Central: http://www.bec2014.ro/.

Completarea declaraţiei este o condiţie absolut necesară exercitării dreptului la vot, prevăzută de art. 44 alin. (5) din Legea Nr. 370/ 2004 pentru alegerea preşedintelui României, precizează MAE.

Completarea declaraţiei pe propria răspundere a fost identificată dreptul unul dintre motivele cozilor uriaşe care s-au format la secţiile de votare din oraşe precum Paris, Londra, Viena, Stuttgart, Torino, Valencia sau München, unde numeroase persoane nu au putut să voteze până la închiderea urnelor.

Potrivit unei decizii BEC, declaraţia pe propria răspundere nu a putut fi completată decât în interiorul secţiei de votare. Pe parcursul zilei de duminică, Biroul Electoral Străinătate a decis că ea poate fi completată şi în proximitatea secţiei de vot, pentru a fluidiza procesul de votare.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai BEC, că MAE a propus ca declaraţie pe propria răspundere să poată fi descărcată online şi completată înainte de vot, urmând ca la secţia de vot să fie doar semnată. Totodată, ministrul de Externe a cerut ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declaraţie a putut fi completată şi în proximitatea secţiei de votare să fie menţinută.

În urma întrevederii cu reprezentanţii Ministerului de Externe, Biroul Electoral Central a decis că alegătorii din străinătate îşi vor putea printa singuri formularul declaraţiei pe propria răspundere, afişat pe site-urile BEC şi al MAE, document pe care îl vor putea completa şi în afara secţiilor de votare.

Decizia a fost adoptată ţinând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la secţiile din străinătate în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui.

Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea şi datarea declaraţiei pe propria răspundere se va face numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.