Plenul Camera Deputaţilor a validat, miercuri, cu 243 de voturi ”pentru” şi 30 de voturi ”împotrivă” mandatele a 326 de deputaţi, trei noi aleşi - Andreea Cosma, Răzvan Ion Ursu şi Iarco Furic - urmând să fie validaţi după ce vor depune actele necesare. Deputaţii depun jurământul de credinţă, după care se va constitui conducerea Camerei.

Preşedintele comisiei de validare, Florin Iordache, a declarat, de la tribuna plenului, că 326 de deputaţi îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, în timp Andreea Cosma, Răzvan Ion Ursu şi Iarco Furic nu au avut actele complete.

Liderul grupului USR, Nicuşor Dan, a afirmat că deputaţii USR votează împotriva raportului de validare, din cauză că mandatul lui Liviu Dragnea a fost validat de comisie.

"Primul motiv este validarea domnului Dragnea. Art. 7 alin 3 spune că comisia de validare nu validează persoane care au hotărâre judecătorească de condamnare rămasă definitivă pentru infracţiuni legate de desfăşurarea procesului electoral. De asemenea, există trei persoane, domnul Roman, doamna Cătăniciu şi doamna Furtună, pentru care există chestiuni legate de incompatibilitate", a precizat Nicuşor Dan.

La rândul său, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a susţinut că liberalii votează în favoarea raportului comisiei de validare a mandatelor deputaţilor nou aleşi.

"Grupul PNL va vota raportul de validare. Fac precizarea că colegii din comisie s-au opus la anumite persoane, dar având în vedere că se pune la vot în bloc, am luat decizia de a vota raportul", a subliniat Eugen Nicolăescu.

În cadrul şedinţei de plen au fost prezentate şi grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor. Astfel, grupul PSD este format din 154 de deputaţi care îl au ca lider pe Eugen Nicolicea. grupul PNL are 69 de deputaţi, liderul grupului urmând a fi anunţat ulterior, în timp ce grupul USR este format din 30 de deputaţi, al cărui lider este Nicuşor Dan.

Grupul ALDE are 20 de deputaţi care îl au ca lider pe Constantin Avram, grupul PMP este format din 18 membri al căror lider este Eugen Tomac, iar grupul minorităţilor are 17 deputaţi, liderul fiind Varujan Pambuccian.

La ora transmiterii acestei ştiri, deputaţii depun jurământul de credinţă.