Liberalii au decis, marţi seară, să nu mai continue alianţa cu PSD şi să iasă de la guvernare. O decizie previzibilă, dacă avem în vedere încăpăţânarea premierului Victor Ponta de a nu-l desemna pe Klaus Johannis vicepremier şi ministru de Interne.

Interesantă este, în schimb, decizia Delegaţiei Permanente a PNL de a lăsa libertatea aleşilor din teritoriu de a-şi negocia propriile alianţe.

La Prahova, vom avea parte de o situaţie interesantă, liberalii înţelegându-se destul de bine cu PSD, atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul Local Ploieşti. Oricum, şi dacă nu s-ar înţelege atât de bine, social democraţii au nevoie de voturile liberalilor pentru a-şi asigura majoritatea.

Deocamdată singurul sacrificat va fi prefectul Marius Sersea, fost membru PNL, care cel mai probabil va fi demis chiar astăzi în timpul şedinţei de Guvern.

Iar dacă PSD îşi va vedea visul împlinit şi va scăpa de Sersea, social democraţii o vor sprijini pe Rodica Paraschiv pentru a prelua postul de prefect al judeţului.

Fost director al Direcţiei Patrimoniu din CJ Prahova, Rodica Paraschiv are promovat examenul pentru înalt funcţionar public şi va putea fi numită direct prefect fără a fi nevoie de interimat. În plus,  Paraschiv se bucură de sprijinul lui Mircea Cosma, care chiar dacă s-a retras, temporar, de la şefia filialei are în continuare influenţă în PSD, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel central.

Surse din PSD susţin că social democraţii nu vor schimba şefii liberali de deconcentrate, fiind dispuşi chiar să mai ofere câteva posturi noi de director (gen DSP).

PNL împreună cu PSD, în Prahova

Deputatul Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova, este de părere că decizia de schimbare a directorilor de deconcentrare va fi luată la nivel central. „Nu pot eu sau preşedintele Mircea Cosma sau preşedintele Daniel Savu să negociem, spre exemplu, postul lui Horia Toma. Aceste decizii vor fi luate la nivel guvernamental”, ne-a spus Roşca.

El ne-a precizat că la nivel local şi judeţean se vor menţine alianţele cu PSD. „Atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi în Consiliul Local Ploieşti suntem într-o alianţă cu PSD, alianţă care funcţionează foarte bine. E drept că PSD are libertatea de a face noi alianţe, dar la acest nivel noi am reuşit să comunicăm foarte bine şi să promovăm proiecte în interesul cetăţeanului”, ne-a declarat Mircea Roşca.

Liderul liberalilor prahoveni ne-a mai spus că posturile liberalilor din administraţia judeţeană şi din cea ploieşteană vor fi menţinute.

Cât despre Marius Sersea, Mircea Roşca a dorit să îi mulţumească pentru „profesonialismul de care a dat dovată în perioada în care a ocupat postul de prefect de Prahova”. „Marius Sersea este un profesionist, iar activitatea sa a fost apreciată de PSD. A demonstrat că Prefectura poate fi condusă şi fără a promova interesele unui partid politic, fiind cu adevărat un prefect apolitic”, ne-a mai spus Roşca.