Alegerile de la jumătate de mandat din Statele Unite au adus o victorie detaşată taberei republicane, care a preluat controlul în ambele Camere ale Congresului, refăcând cărţile politice la Washington, scrie Mediafax.

Potrivit mai multor instituţii americane de presă, miercuri, rezultate provizorii ale scrutinelor arătau următoarea componenţă:

SENAT

După scrutinul pentru peste o treime (36) din cele 100 de mandate din Senat, republicanii deţin cel puţin o majoritate de 52 de mandate, după ce au obţinut victorii în şapte state: Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, North Carolina, South Dakota, West Virginia, potrivit The New York Times (NYT) şi site-ului Real Clear Politics. Democraţii, care erau majoritari în Camera superioară din 2006, deţin de-acum cel puţin 44 de mandate, cărora li se adaugă un senator independent. Un al doilea tur urmează să fie organizat pe 6 decembrie în Louisiana (sud), un stat în care niciunul dintre candidaţi nu a atins marţi pragul fatidic de 50%.

CAMERA REPREZENTANŢILOR

Republicanii au obţinut cel puţin zece din cele 435 de mandate în Camera Reprezentanţilor. În aşteptarea rezultatelor definitive, ei deţin cel puţin 235 de mandate, faţă de 233 (şi un post vacant), potrivit NYT. Democraţii şi-au asigurat doar 157 de mandate, anterior deţinând 199 (plus două locuri vacante). Rezultatul final este încă vag, numărătoarea fiind în curs pentru 43 de mandate, în districte din New York, Hawaii sau Minnesota.

GUVERNATORI

Dintre cele 36 de state care îşi alegeau guvernatorii marţi, o largă majoritate se orienta către candidaţi republicani. Anumite scrutine erau deosebit de strânse, ca în Connecticut, Kansas, Massachusetts sau Vermont. Puţine state urmează să aibă şefi de Executiv de altă culoare politică, ca Illinois, fieful preşedintelui Barack Obama, care basculează în tabăra republicană.