Persoanele corupte trebuie pedepsite în justiţie, dar fără ca singura probă să fie denunţul altei persoane din închisoare, care denunţă pe cineva pentru a pleca acasă, a afirmat premierul Victor Ponta, precizând că se pronunţă pe această temă în calitate de fost procuror, nu de om politic.

"În momentul în care faci o practică să vină oameni după 5-7-10 ani, în general când sunt arestaţi, şi să spună că acum 7 ani au dat un sac cu bani...cred că e un lucru la care, în practica judiciară, trebuie găsită o soluţie de verificare, că altfel orice om arestat normal că zice orice, ca să meargă acasă", a spus Ponta la România TV.

Întrebat dacă Guvernul intenţionează să modifice în acest sens Codul Penal, premierul a arătat că orice astfel de modificare trebuie discutată cu Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar că trebuie văzut şi care este influenţa deciziilor recente ale Curţii Constituţionale referitoare la anumite prevederi din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, deoarece acestea nu mai pot fi negociate, ci aplicate conform regulilor care trebuie stabilite în termen de 45 zile.

"Eu doar îmi doresc să existe trageri la răspundere penală, pedepse grele pentru oameni care au încălcat legea, pentru oameni corupţi, dar în care singura probă să nu fie doar denunţul altuia din închisoare, pentru că atunci s-ar putea ca zece milioane să-i denunţe pe ăilalţi zece milioane. Adică, sunt convins că există sau trebuie să existe şi alte probe decât denunţul din închisoare al unui om care, în felul acesta, se duce şi el acasă dacă a denunţat pe cineva", a afirmat şeful Guvernului.

El a apreciat că actualele anchete vor schimba din temelii şi clasa politică, şi clasa comercială, dar că nu a întâlnit vreo societate în care să nu existe politicieni şi oameni de afaceri, iar cine vor fi aceştia nu trebuie stabilit de către procurori.