Cu doar câteva luni înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, social democraţii vor să dea drumu, din nou, la migraţia politică. Supăraţi că nu pot deveni un partid uriaş din cauza  prevederii din Statutul Aleşilor Locali care împiedică „transferul” de la o formaţiune politică la alta, mai marii social democraţilor i-au solicitat premierului Victor Ponta să modifice urgent actul normativ. Articolul care stopează "plimbările politice" ale aleşilor locali este în vigoare din august 2006 şi a fost adoptat la presiunea forurilor europene

Aşa se face că surse politice dau ca sigură emiterea unei ordonanţe de urgenţă cel mai târziu la jumătatea lunii septembrie. Odată legea modificată, aleşii locali vor putea migra în voie de la un partid la altul fără a-şi mai pierde mandatele. Modificare va fi valabilă pentru consilierii locali şi judeţeni, pentru primari şi pentru preşedinţii de consilii judeţene.

Parlamentarii au fost întotdeauna privilegiaţi, ei având libertatea de a se transfera la un alt partid, ori de câte ori, conştiinţa personală cerea acest lucru.

Surse apropiate de PSD mai susţin şi că ordonanţa Guvernului va fi validată rapid de parlamentari, astfel încât edilii să fie dăruiţi cum trebuie cu fonduri chiar înaintea alegerilor prezidenţiale.

Social democraţii s-ar putea mulţumi cu aleşii PDL şi PNL care după ce fuziunea va fi înregistrată oficial la Tribunalul Bucureşti (cel mai probabil pe data de 7 septembrie) vor putea să plece spre partidele aflate la Putere. Teoria a fost confirmată şi de Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, care a anunţat astăzi că „o va lăsa oe Roberta Anastase doar cu patru consilieri judeţeni”.

Însă social democraţii au pus ochii şi pe aleşii lui Dan Diaconescu, iar PPDD încă există. Şi dacă la nivel naţional există un aşa zis protocol de colaborare, în teritoriu protocolul nu funcţionează ca la carte.

Aşadar luna septembrie nu va  veni doar cu debutul anului şcolar ci şi cu începutul unei noi campanii de transferuri în politica românească....